Damhert veegt zijn gewei

Zijn gewei zat helemaal onder het bloed…

Op dinsdag 28 augustus jl. was ik – samen met de kleinkinderen –  op bezoek in Natuurpark Berg & Bos, net naast de Apenheul in Apeldoorn. Een heel erg leuke attractie en zeker ook voor kinderen. Als je net door de ingang bent gekomen, loop je het eerste deel over een geasfalteerd pad en als je op een gegeven moment linksaf gaat, kom je bij een hele hoge houten klimtoren.

Meer naar achteren krijg je een enorm speelveld, met aan de linkerkant het bekende klimbos.  Maar wij komen voor het wild, dus wandelen we verder en komen zo door een groot hek in het wildpark.

Vanaf de wildkansel zagen we de dambok en enkele hindes – Foto: ©Jeannet Le Poole

Gewei vegen

Meteen links is een soort van wildkansel gebouwd, via een houten trap klim je naar boven, daar kun je vanaf een houten bank op je gemak speuren naar wild. In dit deel van het park lopen edelherten en damherten en daar zag ik een grote dambok met bloed aan zijn gewei, dit vanwege het vegen van dat gewei. De basthuid begint te jeuken en daardoor gaat hij dan langs de takken staan schuren, net zo lang tot alles eraf is.

Allemaal bloed en slierten van de basthuid – Foto: ©Jeannet Le Poole

Een heel raar gezicht als je de dambok zo ziet zitten – Foto: ©Jeannet Le Poole

Klaar voor de bronst

Ik kan mij voorstellen, dat als mensen zoiets voor het eerst zien, het wel even schrikken is, maar het hoort erbij, net als bij de edelherten en reeën. Zolang de bast er nog op zit is het gewei heel erg gevoelig, maar zodra het geveegd is en opgedroogd, zijn ze klaar voor het gevecht met rivalen. De bronsttijd van de damherten komt na de edelhertenbronst en begint zo half oktober en duurt tot begin november.
Wat ik achteraf wel een beetje jammer vind, dat ik geen camera had meegenomen, maar ik wilde wel graag dit bijzondere voorval fotograferen, dus heb ik ze met mijn telefoon gemaakt, vandaar dat de kwaliteit wat minder is.

Tekst en foto’s:  ©Jeannet Le Poole uit Voorst

______________________________________________________________________________________________________________________

Meer over Berg & Bos:

______________________________________________________________________________________________________________________

Uw natuurmoment!

silhouet-fotograafb-e1415561799201

Mooie, aparte en unieke foto’s, films en verhalen

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een mooie foto en/of filmpje met uw eigen verhaal naar onze redactie te mailen!

Het is uiteraard van belang dat uw ‘Natuurmoment’ een aanvullend en interessant karakter heeft en in de regel op de Veluwe heeft plaatsgevonden, uitzonderingen daargelaten.

Het is belangrijk, dat u eigen foto/film-materiaal gebruikt (dit in verband met copyright) en dat uw foto’s en films uiteraard van goede kwaliteit zijn om te kunnen publiceren!

De redactie behoudt zich uiteraard wel het recht voor om i.o. ingezonden artikelen aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en/of artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen. Ook stelt de redactie van de Veluwenaar zich niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, die voortvloeien uit het geplaatste artikel en foto’s!

U kunt uw bijdrage sturen naar: info@de-veluwenaar.nl

______________________________________________________________________________________________________________________

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/09/25/damhert-veegt-zijn-gewei/