Meer dan ‘vierduizend’ bomen worden gekapt op Texel!

Met de grootste verbazing heb ik kennis genomen van het feit dat er op Texel 4100 bomen gaan worden gekapt

De boosheid hierover slaat onmiddellijk toe!

Gaat er… wat er zich in heel Nederland afspeelt, nu ook afspelen op ons mooie vakantie-eiland Texel?

Veel geld

Uiteraard gebeurt dit alles onder de regie van een zwaar gesubsidieerde club als Staatsbosbeheer, waar de laatste jaren de subsidie behoorlijk is afgekalfd. En terecht want waar zij mee bezig zijn in Nederland is vooral met zichzelf. Ze moeten het hoofd boven water houden en verkopen hiervoor hout wat in onze bossen staat. Hout levert op het moment veel geld op.

Verbranding van hout is zeer ongezond, kankerverwekkend en ook niet onbelangrijk, erg inefficiënt.

Altijd een reden

En de redenen voor kap? Ach… dat doet er eigenlijk niet zoveel toe, soms wordt het onderhoud genoemd, soms MOET er gedund worden (waarom weet eigenlijk niemand), soms zijn bomen ziek, zwak of misselijk.
En o.. ja, dat is ook een goeie: “De biodiversiteit wordt hierdoor vergroot”. Hoe je het ook wendt of keert, er is voor deze clubs altijd een – voor henzelf – goede reden om te kappen!

Veel van dit hout verdwijnt in de houtkachel of biomassacentrales en geeft enorme overlast en vervuiling. Verbranding van hout is zeer ongezond, kankerverwekkend en ook niet onbelangrijk, erg inefficiënt. Daarnaast is aangetoond dat ook in de bosbodemlagen CO2 wordt opgeslagen. Wanneer nu met zware machines deze grond wordt omgewoeld komen er enorme hoeveelheden CO2 vrij. Een situatie die men in deze tijd niet zou moeten willen.

Het natuurgebied “De Dennen” vorig jaar op Texel in herfstkleuren – Foto: ©Fransien Fraanje

Geen bomenkap

Veel eilandbewoners en ook toeristen zoals wij, willen deze kap helemaal niet, die willen dat het bos gewoon zijn bosding mag doen.  Meer niet, meer is niet nodig en zelfs ongewenst. Laat het bos gewoon zijn bosding doen, de natuur regelt veel zelf.

Zo dat was dan de allerlaatste!

Het zou misschien niet zo’n gek idee zijn, dat er in Nederland een CO2 boete betaald moet gaan worden voor iedere gekapte boom. Hoe groter de boom (welke dus veel CO2 opneemt) hoe hoger de CO2 boete.

Wij zijn fervente Texelgangers en vertrekken regelmatig naar het schitterende eiland Texel, voor de rust en de prachtige natuur. En wanneer deze KAP-plannen echt doorgang vinden, zullen wij op zoek moeten gaan naar een plek, waar respect voor de natuur nog wel te vinden is. Kap alstublieft met deze nodeloze kap !

Tekst: Evert en Ivonne Koster uit Barneveld

______________________________________________________________________________________________________________________

Pieternel Geurtz aan Partij voor de bomen op Texel

Hebben jullie allemaal al je stem laten horen bij SBB Texel over de geplande kaalslag in de Dennen die in november van start gaat? Bel, mail Charlotte of schrijf een reactie op hun blog over “verjonging” van het bos https://www.boswachtersblog.nl/…/bosonderhoud-in-de-dennen…/

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/09/08/meer-dan-vierduizend-bomen-worden-gekapt-op-texel/