Spektakel bij de vogelhut – Deel 7

In de vogelhut – Foto: ©Jeannet Le Poole

In de vogelhut – Foto: ©Jeannet Le Poole

Het rappe ‘boomaapje’ in het zonnetje gezet…

Hoe vaak zie je de eekhoorn,  hoog in de bomen zijn of haar capriolen uithalen en als hij zich dan heel even op de grond laat zien om naar voedsel te zoeken, is hij meestal – voordat je de camera gereed hebt – allang weer verdwenen.

Zo snel als hij is verschenen, zo supersnel is hij ook weer verdwenen en vist de fotograaf achter het net,  menigeen zal dat kunnen beamen. Vandaar dat wij hem nu eens – in deze drie delen – extra in het zonnetje hebben kunnen en willen zetten, voor diegene die het rappe beestje ook zijn plekje gunnen in de natuur.

 - Foto: ©Louis Fraanje

Zo… dat was eventjes lekker koel – Foto: ©Louis Fraanje

Een walnoot

Als hij dan tenslotte genoeg gedronken heeft, zien we hem even later op de kant van de vijver in de bodem krabben, blijkbaar heeft de eekhoorn daar iets ontdekt, En… wat denk je, zien we hem even later een walnoot naar boven halen, die daar – verscholen tussen het mos – onder de grond zat.

 - Foto: ©Louis Fraanje

Op de kant van de vijver begint hij in de bodem krabben- Foto: ©Louis Fraanje

 - Foto: ©Louis Fraanje

Zien we hem even later een walnoot naar boven halen – Foto: ©Louis Fraanje

 - Foto: ©Louis Fraanje

Blijkbaar is de noot toch een beetje aan de harde kant – Foto: ©Louis Fraanje

Harde noot gekraakt

Als de eekhoorn hem uiteindelijk in zijn klauwtjes heeft, begint hij er meteen aan te knagen. Maar blijkbaar is de noot toch een beetje aan de harde kant, want het lukt hem blijkbaar niet snel genoeg en dus neemt hij hem mee naar een rustig plekje tussen de bomen. Hier wordt de harde noot gekraakt en wij hebben het nakijken, want het gaat nog wel eventjes duren voordat hij het voor elkaar heeft.

 - Foto: ©Louis Fraanje

De eekhoorn neemt de walnoot mee naar een rustig plekje tussen de bomen – Foto: ©Louis Fraanje

Natuurliefhebbers

Onze natuurvrienden Gerrit en Tiny de Graaff hebben jarenlang plezier beleeft aan de eekhoorns in hun tuin aan de Vliegersvelderlaan in Barneveld en doen dat nog steeds. Ze nestelden bovenin een grote spar en brachten er zelfs zeven jongen groot, hij heeft daar verschillende keren over geschreven.  Lees meer >>

Ook natuurliefhebster Riek Grevers uit Ede is weg van haar eekhoorn, die regelmatig bij haar op bezoek komt, om te kijken of ze wat te eten heeft voor hem.  Lees meer>>

Even op je rug krabben met de achterpoot – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

Heel eventjes komt hij nog een keer naar voren, krabt dan heel handig met zijn achterpoot op de rug en verdwijnt dan voorgoed tussen het struikgewas. Helaas voor nu is het feest afgelopen, maar het is en blijft een geliefd beestje voor natuurliefhebbers- en fotografen, ondanks dat hij ook nog weleens vogelnesten plundert. Dat is dan weer de schaduwzijde van al dat moois, maar het laat ons wel heel duidelijk zien dat de natuur ook hard kan zijn.
Wie weet wat ons de volgende keer te wachten staat, als wij weer eens een bezoekje brengen aan de vogelhut?

Wordt vervolgd…

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/08/25/spektakel-bij-de-vogelhut-deel-7/