Edelherten klaar voor de bronst!

De eerste gevechten in aanloop naar de bronst…

Afgelopen zaterdag waren Fransien en ik weer eens op de Hoge Veluwe. Zo rond de klok van zevenen stonden we – samen met onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg – aan de kant van de Reemsterweg – te kijken naar een groot aantal edelherten, hindes en kalveren, die zich daar verzamelt hadden. Florus telde er bij elkaar zo’n 65 stuks, het was een prachtig gezicht dat hele spul daar bij elkaar te zien in het open veld.

Een deel van het grote roedel, links het kalf dat een hinde wil beklimmen,– Foto: ©Louis Fraanje

Dreigen

Ogenschijnlijk lijkt het allemaal zo vredig, maar niets is minder waar, je voelt de spanning onder de herten en dat is al een aantal dagen het geval. Een beetje dreigen met de geweien, met zo af en toe een kort gevecht, maar daar blijft het dan bij. Helemaal links van het roedel zien we een kalf, dat bovenop een hinde probeert te klimmen, maar… tevergeefs daarvoor is hij nog veel te klein.  Alsof het zo is afgesproken, gaan iets verderop in het roedel ineens twee geweidragers met elkaar op de vuist, oftewel het gewei.

Ineens gaan twee geweidragers met elkaar op de vuist(gewei) – Foto: ©Louis Fraanje

Dit is het echte werk er volop tegenaan gaan – Foto: ©Louis Fraanje

De geweien blijven onophoudelijk op elkaar inbeuken – Foto: ©Louis Fraanje

Oerkracht

Het gevecht dat nu is uitgebroken is niet zomaar iets, nee… dit is het echte werk en dat is wel te zien ook als de twee er volop tegenaan gaan en de geweien onophoudelijk op elkaar inbeuken. Het is een wild gesnuif van heb ik jou daar, tjonge… jonge… wat een oerkracht wordt hier tentoongespreid. Rechts van de vechtende herten,  staan twee jonge geweidragers met belangstelling het gevecht gade te slaan, terwijl aan de andere kant een wat oudere jongen, het hele tafereel op zijn gemakje aan het volgen is.

Met belangstelling volgen de herten het gevecht – Foto: ©Louis Fraanje

Met gekromde ruggen gaat het gevecht verder – Foto: ©Louis Fraanje

Er lijkt geen einde aan te komen – Foto: ©Louis Fraanje

Eén van de eersten

We staan er van te kijken, dat dit gevecht zo lang doorgaat, dan zal het zeker niet zo heel erg lang meer duren, of de bronst van de edelherten gaat beginnen. Tenminste… als deze gevechten aan blijven houden, want normaal gesproken begint – volgens de boeken – de ‘bronsttijd’ pas half september. Maar blijkbaar trekken de herten op de Hoge Veluwe zich daar niets van aan, die zijn altijd één van de eersten op de Veluwe. Vorig jaar was het ook zo’n beetje in dezelfde periode, dus wie weet is het nu ook weer zo?
Ik heb op het laatst ook nog een klein stukje gefilmd(Zie onder).

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/08/20/edelherten-klaar-voor-de-bronst/