Zwervend langs het wildspoor – Deel 4

Louis Fraanje

Louis Fraanje

De vos kwam weer even terug, maar de koeien ook…

Zoals ik in de vorige aflevering al vertelde, ben ik de volgende dag op 11 juli weer heel vroeg naar mijn aanzit-plekje getrokken.

Om mij heen ontwaakt de natuur, tenminste zo lijkt het, want er is natuurlijk altijd leven in de brouwerij. Dat gaat de hele nacht door, maar als het licht gaat worden, hoor je ook steeds meer vogels die met hun gezang de dag begroeten. Dit moment van de dag is voor mij het allermooiste, deze hele aparte sfeer in het ontwakende bos is echt overweldigend!

1 foto 1 bospad sz zwervend

Het bos ontwaakt en de vogels begroeten de morgen met hun gezang – Foto: ©Louis Fraanje

2 foto 2 plukplaats vos sz zwervend

Een plukplaats geeft aan dat de vossen er nog moet zitten – Foto: ©Louis Fraanje

Kruip- en sluipwerk

Met mijn camera over de schouder, sjouw ik door het bos en ontdek een plukplaats op het bospad, omdat de veren duidelijk zijn afgebeten, moet het wel van de vos zijn, want een roofvogel plukt een prooi met zijn snavel.  Iets verderop hoor ik wat korte blafgeluidjes, dat moeten de jonge vossen zijn, maar als ik met veel kruip- en sluipwerk, uiteindelijk redelijk dicht bij het hol ben gekomen, is er van de vossen weinig meer te bekennen. Hoewel ik uiterst voorzichtig naar de plek was toe gekropen, heb ik ‘nul’ op het request!

3 foto 3 vossenhol sz zwervend

Eenmaal bij het hol aangekomen, zijn de vossen verdwenen – Foto: ©Louis Fraanje

Het vossenhol

Het is eigenlijk wel een beetje jammer, dat ik niet goed – op gepaste afstand – bij het hol kan komen, om daar op een verscholen plekje met mijn camera te gaan zitten. Dat is echt onmogelijk, want deze plek ligt helemaal ingesloten door braamstruiken en allerlei ander houtgewas, dus dat gaat ‘m zeker niet worden.
Dan maar weer gewoon op mijn aanzit-plekje van gisteren, het pad gaat niet altijd over rozen, zullen we maar zeggen, het is helaas niet anders. En… ik heb geluk, want als ik nog maar net alles in gereedheid heb gebracht, komt een jonge vos het weiland inwandelen.

4 foto 4 vos in weiland sz zwervend

De jonge vos loopt het weiland in – Foto: ©Louis Fraanje

5 foto 5 vos bij maisakker sz zwervend

Toch trekt hij al redelijk snel weer naar de rand van de maisakker – Foto: ©Louis Fraanje

6 foto 6 vos bij maisakker sz zwervend

Hij kijkt wat onrustig om zich heen, blijkbaar is er verstoring – Foto: ©Louis Fraanje

Koeien en zwaluwen

De vos loopt wat heen en weer door het weiland, maar is toch wat onrustig, het hoe en waarom kan ik hier vandaan niet beoordelen, daarvoor zit ik teveel verscholen. Dan, ineens is hij vertrokken, de reden… u raadt het misschien al, juist… de koeien zijn er weer en tegelijkertijd zwermen er tientallen boerenzwaluwen, kris kras tussen de grazende koeien door. Dat is op zich ook best een bewonderenswaardig schouwspel.

7 foto 7 zwaluw bij koeien sz zwervend

De boerenzwaluwen zwermen kris kras tussen de koeien door – Foto: ©Louis Fraanje

9 foto 9 zwaluwen op draad sz zwervend

De landing- en vertrekplaats van de boerenzwaluwen op het prikkeldraad – Foto: ©Louis Fraanje

Blijven genieten

Iets verderop hebben de zwaluwen, op het prikkeldraad van de omheining, hun landing- en vertrekplaats ingericht, het is een gekwetter van jewelste daar op de draad. Intelligente vogels zijn het, want door het heen en weer geloop van de koeien, worden de insecten actief en hoeven zij alleen maar met hun geopende snavels er tussendoor te vliegen. Tafeltje dek je in het weiland, kan niet mooier voor deze behendige vogels. De vos mag voorlopig dan wel verdwenen zijn, toch blijft er altijd genoeg te beleven in de natuur. Mede daarom blijven we – bij gezondheid – rondzwerven in die vrije natuur en hoop ik u in de toekomst nog meer te kunnen laten zien in deze serie!

Lees ook: Zwervend langs het wildspoor – Deel 5

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/08/11/zwervend-langs-het-wildspoor-deel-4/