Noordwaarts naar Texel – Deel 44

Natuur en schriftuur in de kerk op Texel

Het is dinsdag 5 juni en na onze tocht op de Waddenzee naar de zeehonden, gaan we nu een bezoek brengen aan de N.H-kerk in De Cocksdorp.  Ik heb daar al eens eerder iets over geschreven in mijn serie Noordwaarts, met name over een dominee die in deze kerk lezingen hield over de natuur van Texel.

Het zijn nog altijd hele mooie herinneringen, die ik daar aan over heb gehouden en het heeft mijn liefde voor de natuur, nog eens extra aangewakkerd!

1 Foto 1 Noordwaarts deel 44 Landschap Cocksdorp

We kijken over de akkers en daarachter ligt De Cocksdorp – Foto: ©Fransien Fraanje

3 Foto 3 Noordwaarts Deel 44 Kerk Cocksdorp

De Nederlandse Hervormde kerk – Foto: ©Louis Fraanje

2 Foto 2 Noordwaats deel 44 Oude foto Cocksdorp

Oude opname van de kerk in de Cocksdorp

 

 

 

 

 

 

 

Op de camping

Samen met mijn broer Gerrit en Kees gingen wij  vroeger, met onze moeder, vakantie houden op Texel, dat was op camping “De Verrassing” bij de familie Stark op Oosterend. Het zal zo om en nabij 1966 geweest zijn en zoals ik al eerder vertelde, waren Gerrit en ik op de bromfiets van Barneveld naar Texel gereden. Wij  verbleven daar een week lang in  een grote stacaravan, destijds was dat een geweldig avontuur, waar ik nog vaak met heel veel plezier aan terug moet denken!

4 Foto 4 Noordwaarts deel 44 Familiefoto op texel oud

Naast de stacaravan staan v.l.nr. een vriendje, Kees, Gerrit en moeder met Louis – Foto: ©Archief Louis Fraanje

Dialezingen in de kerk

Terug naar de herinneringen aan de dialezingen in de Waddenkerk van De Cocksdorp, die gegeven werden door de toenmalige dominee Eduard Loerakker.  Mijn broer kon zich daar niet zo veel meer van herinneren, omdat wij daar in 1966 waren,  achteraf blijkt nu dan ook,  dat ik later na 1970 daar die lezingen heb bijgewoond.  Want bij navraag op Texel, via de FB-pagina de Cocksdorp toen vernam ik dat deze dominee van 1970 tot 1977 daar had gestaan. In de Texelse Courant van 11 augustus 1972 stond een groot artikel over de natuurlezingen van  dominee E. Loerakker. (Zie hieronder).

5 foto 5 Noordwaarts deel 44 Texelse Courant 1972

Naar de kerk

Dus samen naar de kerk om eens navraag te doen hierover. De vrijwilligster die ons te woord stond, was alleraardigst, maar kon ons niet veel verder helpen, maar inmiddels zijn we al veel te weten gekomen over de lezingen van dominee Loerakker.

6 foto 6 Noordwaarts deel 44 Gerrit en Louis Kerk Cocksdorp

Hier samen met mijn broer Gerrit voor de NH-kerk in De Cocksdorp – Foto: ©Fransien Fraanje

7 foto 7 Noordwaarts deel 44 Interieur kerk Cocksdorp

Het prachtige interieur van de Waddenkerk op Texel – Foto: ©Fransien Fraanje

8 foto 8 Noordwaarts deel 44 Ds Loerakker

Ds Eduard Loerakker stond van 1970 tot 1977 op Texel

8 foto 8 Noordwaarts deel 44Bijbel stilleven kerk

Stilleven in de Waddenkerk – Foto: ©Fransien Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herinneringen ophalen

Even weer het sfeertje van vroeger proeven, terug in de tijd gaan en in gedachten de herinneringen weer tot leven zien komen, in dezelfde kerk als toen.  En het allermooiste vind ik dan nog, dat wij als kinderen ‘s zondags in Barneveld in de kerk zaten, om naar de dominee te luisteren die uit Gods woord las. En dan het verschil met hier in de kerk op Texel in De Cocksdorp – ademloos – zitten te luisteren naar een dominee die ons alles over de natuur vertelde, geweldig toch!

9 foto 9 Noordwaarts deel 444 Familie Gerrit Louis Janny Fransien

Louis en Fransien & Janny en Gerrit voor in de N.H.-kerk van De Cocksdorp – Foto: ©Archief Louis Fraanje

Natuur en Schriftuur

Dominee Abraham Hellenbroek

Dominee Abraham Hellenbroek

Dan komt tegelijkertijd weer iets van vroeger, heel sterk naar boven en wel de eerste vraag in het catechisatieboekje “Voorbeeld der Goddelijke Waarheden” van  de 18e-eeuwse dominee Abraham Hellenbroek . (What’s in a name). Het was een klein en dun boekje met licht-bruine omslag, met daarin de vraag-antwoordmethode.

Vooral de allereerste vraag heeft op mij veel indruk gemaakt en is mij mijn verdere leven altijd bijgebleven: “Waaruit weet men dat er een God is?” Het antwoord: “Uit de natuur en uit de Schriftuur, oftewel de Heilige Schrift”. 

En… na een leven lang struinen door de natuur, kan ik mij niet iets anders voorstellen, dan dat er een Hogere Macht moet bestaan die dit alles bestuurt. En ik niet alleen, zelfs de primitiefste volkeren waren en zijn daarvan overtuigd!

10 foto 10 Noordwaarts deel 44 interieur kerk Cocksdorp

Het achterste gedeelte van de kerk met het mooie orgel – Foto: ©Louis Fraanje

De Waddenkerk

Deze N.H.-kerk ligt aan de Kikkertstraat 85 in De Cocksdorp op Texel. Het door Jacob van der Kloot ontworpen neoclassicistische zaalkerkje dateert uit 1841 en is een rijksmonument. Het kerkje wordt gebruikt door de Waddengemeente, een Hervormde kerkelijke gemeente(PKN). De kerk heeft een eikenhouten preekstoel uit het midden van de 18de eeuw, afkomstig uit de voormalige Engelse kerk in Den Haag, met trap, ruggeschot, klankbord met vlampotten en doophek. Boven de ingang bevindt zich een kleine klokkentoren.

Het orgel

Er is een eenklaviers mechanisch kerkorgel, in 1879 gemaakt door Ehrenfried Leichel uit Duisburg in een kas uit 1736. Niet onder de bescherming vallen de latere toevoegingen en wijzigingen aan het pijpwerk.
E. Leichel, die dan in Arnhem woont, herstelt het orgel in 1894 en plaatst twee nieuwe registers. In 1950 herstelt de firma H. Spanjaard uit Amsterdam het instrument na oorlogsschade en in 2004 restaureert de firma Mense Ruiter Orgelbouw uit Zuidwolde het orgel en vernieuwt de windvoorziening. (Bron: Wikipedia)

Een mooie kerk en een mooie herinnering, die wij graag willen doorgeven aan volgende generaties!

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 45

______________________________________________________________________________________________________________________

Oproep!

Over deze dominee Eduard Loerakker zelf, zouden we graag nog wat meer informatie willen hebben, dus als iemand ons nog wat kan vertellen, dan houden wij ons aanbevolen.

U kunt uw reactie sturen naar:  info.veluwenaar@gmail.com

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/07/28/noordwaarts-naar-texel-deel-44/