Noordwaarts naar Texel – Deel 43

Van de zeehonden naar de oorlogschepen in Den Helder…

Eerst even wat meer over de zandbank- of plaat de “Razende Bol”, die eigenlijk “Noorderhaaks” heet, maar de Texelaars houden het op de eerste naam!
Deze zandplaat in de Noordzee ligt direct ten westen van het Marsdiep, zeevogels en zeehonden zoeken er hun rust.

Het oostelijke deel is tussen 15 mei en 1 november afgesloten voor publiek,  alleen bij zware storm komt de plaat helemaal onder water te staan, het hoort bij de gemeente Texel.

Een dynamisch stukje Nederland

De Razende Bol is ongerept, mensen hebben er nooit ingegrepen en dat is in Nederland heel bijzonder. De plaat is ontstaan doordat het water uit de Waddenzee bij eb stuit op de opkomende vloed vanaf de Noordzee. De beide stromingen heffen elkaar op en het zand in het water bezinkt. Dit soort zandplaten verplaatst zich altijd. Zo lag een eeuw geleden op de plek waar nu de huidige “Razende Bol” ligt een andere zandplaat, “Onrust”.  Deze groeide aan het begin van de vorige eeuw aan Texel vast. Of de “Razende Bol” ook aan Texel vast zal groeien is niet zeker, maar men verwacht van wel.

Foto 1 - Noordwaarts Deel 43 Zeehonden

De zeehonden liggen heerlijk te luieren op de zandbank – Foto: ©Louis Fraanje

Natuur dichtbij

In de vorige aflevering opperde ik al, dat het nog spannender zou worden en… dat werd het ook, want op een gegeven moment kwamen enkele zeehonden naar de boot toe zwemmen. Dan komt de natuur wel heel dichtbij en dat is aan de ene kant natuurlijk fantastisch, maar tegelijkertijd ook heel kwetsbaar.

Het allerbelangrijkste is, dat wij mensen daar dan ook verantwoord mee omgaan. Dus… absoluut niet verstoren, maar op gepaste afstand blijven en ook zeker niet voeren of iets dergelijks, want dat is ook helemaal niet nodig. Vanaf de boot is er ruimschoots de gelegenheid om een mooie platen te schieten! (Zie hieronder). 

Foto 2 - Noordwaarts Deel 43 Zeehond

Ineens kwam er een kop boven het water uit – Foto: ©Louis Fraanje

Foto 3 Noordwaarts Deel 43 Gert en Louis

Broer Gerrit kijkt toe  – Foto: ©Fransien Fraanje

 

Foto 4 Noordwaarts Deel 43 Zeehond

Oog in oog met de zeehond met de flinke snorharen – Foto: ©Louis Fraanje

Foto 5 Noordwaarts Deel 43 Fransien en camera

Fransien kan er maar geen genoeg van krijgen – Foto: ©Louis Fraanje

Foto 6 Noordwaarts Deel 43 Zeehonden zandbank

Nog een laatste blik op de zeehonden zandbank – Foto: ©Fransien Fraanje

Den Helder

Als we dan in de haven van Den Helder aankomen, horen we alles over de visafslag en de marinehaven. We keken ook hier onze ogen uit naar de verschillende grote schepen, waarbij de  Zr. Ms. De Ruyter, de luchtverdedigings- en commandofregat van de De Zeven-Provinciënklasse, voor mij het interessantste was. En dat heeft uiteraard natuurlijk weer te maken met mijn Zeeuwse voorouders!

Foto 7 Noordwaarts Deel 43 Schip de Ruyter in Den Helder

De Zr. Ms. De Ruyter, het schip van De Zeven-Provinciënklasse, in de haven van Den Helder – Foto: ©Louis Fraanje

Foto 8 Noordwaarts Deel 43 Haven Oudeschild

Het einde van de boottocht in de haven van Oudeschild – Foto: ©Fransien Fraanje

Tenslotte…

Op de rondvaartboot zelf kregen wij van een voormalig visserman, op een zeer prettige en leerzame wijze, tekst en uitleg over de zeehonden, het vaargebied, diverse vissoorten, het landschap van Texel en de haven van Den Helder. Dat wil ik graag nog even kwijt, voordat wij om 12.10 uur weer de haven van Oudeschild binnenvaren. Een bijzondere ervaring, waar wij met veel plezier – ruim twee uur lang – van genoten hebben en zeker niet gauw zullen vergeten! Meer infoWaddencruise met de Texel 44 | VVV Texel

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 44

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje van Waddencruise Texel 44:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/07/23/noordwaarts-naar-texel-deel-43/