Spektakel bij de vogelhut – Deel 2

In de vogelhut – Foto: ©Jeannet Le Poole

In de vogelhut – Foto: ©Jeannet Le Poole

Onverzadigbare spechten met elkaar aan het vechten…

Nog maar net een beetje bekomen van het voorval met de sperwer, die een jonge specht greep, maakte ik weer iets aparts mee bij de vogelhut op de Hoge Veluwe.

Heel rustig zat ik met de camera in de aanslag, te genieten op het bankje in de vogelhut, zo comfortabel mogelijk, kussen onder de camera en… kussen onder het achterwerk.

Voor mij in de berkenboom, zat moeder specht haar jongen te voeren, dit is en blijft – telkens weer – gewoon een schitterend gezicht.  En ook als moeder even niet in de buurt is, zijn er altijd wel van die komische momenten, die de moeite waard zijn om op de gevoelige plaat vast te leggen.

De jonge specht lijkt wel onverzadigbaar - Foto: ©Louis Fraanje

De jonge specht lijkt wel onverzadigbaar – Foto: ©Louis Fraanje

Een komisch moment in de boom...

Een komisch moment in de boom…

...van de jonge specht - Foto's: ©Louis Fraanje

…van de jonge specht – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Oog in oog

Vooral toen de jonge specht naar boven klom en in de takvork van de berk mij op een gegeven ogenblik heel belangstellend zat aan te kijken. Zo zat ik enkele seconden ‘oog in oog’ met de jonge specht. Een komisch gezicht, dat wit/zwarte kopje met daar bovenop het vuurrode petje tussen de stammen van de berkenboom.

De jonge spechten gaan vechten - Foto: ©Louis Fraanje

De jonge spechten gaan vechten – Foto: ©Louis Fraanje

Het gevecht

Als er dan plotseling nog een jonge specht op het toneel verschijnt, is het gedaan met de rust. De nieuwkomer wordt blijkbaar niet geduld door zijn of haar broertje, want deze laat zich behendig naar beneden zakken en gaat meteen over tot de aanval. En dan volgen de gebeurtenissen zich snel op, ze vliegen elkaar – letterlijk en figuurlijk – in de vleugels. Tjonge… jonge… het is ineens een kabaal van jewelste, ze schreeuwen om het hardst en het geklepper met de vleugels is niet van de lucht!

De jonge spechten vliegen elkaar in de vleugels - Foto: ©Louis Fraanje

De jonge spechten vliegen elkaar in de vleugels – Foto: ©Louis Fraanje

Rozengeur en maneschijn

Al met al was het toch best heel spannend om mee te maken, zo zie je maar weer, dat het zeker niet altijd ‘rozengeur en maneschijn’ is in de natuur. Dat werd hier nog eens even heel duidelijk gedemonstreerd door de jonge spechten, die elkaar bevochten. Achteraf had ik het eigenlijk moeten filmen, maar ja… dat is vaker zo, helaas het is niet anders. Wel heb ik een mooi stukje tijdens het voeren in de berkenboom vast kunnen leggen. (Zie hieronder).

Lees ook: Spektakel bij de vogelhut – Deel 3

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/07/03/spektakel-in-de-vogelhut-deel-2/