Edelherten en een wild zwijn raken op drift

Een mooie ontmoeting op de Hoge Veluwe…

Op vrijdag 29 juni jl.  waren we in de buurt van de vogelhut op de Tonnenberg bij Schaarsbergen, toen wij – samen met onze natuurvrienden Louis en Fransien Fraanje – aan de overkant op een graanakker, een roedel edelherten zagen, die daar heerlijk stonden te smullen van al dat lekkers. Bij elkaar een stuk of tien en van verschillende leeftijden.  Dit roedel geweidragers loopt daar al een tijdje en zijn volgens de boswachter, afkomstig van het ‘Bosje van Staf’.  Ook het bekende hert ‘Lambertus’ liep erbij.

Een deel van het roedel op de graanakker - Foto: ©Florus van den Berg

Een deel van het roedel op de graanakker – Foto: ©Florus van den Berg

Ook het bekende hert Lambertus (2e van rechts) loopt er tussen - Foto: ©Florus van den Berg

Ook het bekende hert Lambertus (2e van rechts) loopt er tussen – Foto: ©Florus van den Berg

Onrustig

Louis en Fransien waren iets verderop gaan staan, bij het bospad dat langs de akker loopt en konden zo vanaf die kant het roedel in de gaten houden. We merkten dat het roedel wat onrustig was en dat de herten steeds om beurten omhoog keken. De reden bleek later, dat er helemaal achteraan in het bos een paar wandelaars liepen, die zelf blijkbaar niets in de gaten hadden.

De herten keken regelmatig om beurten omhoog - Foto: ©Louis Fraanje

De herten waren wat onrustig en keken regelmatig om beurten omhoog – Foto: ©Louis Fraanje

Wild zwijn

Wat wij vanaf onze plek niet konden zien, dat er ineens op het bospad bij Louis en Fransien, een wild zwijn rechts uit het bos te voorschijn was gekomen.  Louis vertelde: “Het zwijn, een jonge keiler, liep heel op zijn gemak langs de akker in de richting van het raster,  keek even opzij en probeerde te ontdekken wat daar allemaal aan de hand was. Maar voordat hij erachter was gekomen, sprongen de herten achter elkaar over het raster. En tenslotte sloot het zwijn de rij en verdween uiteindelijk ook in de dekking.” 

Ineens kwam er een wild zwijn uit het bos tevoorschijn - Foto: ©Louis Fraanje

Ineens kwam er een wild zwijn uit het bos tevoorschijn – Foto: ©Louis Fraanje

Het zwijn probeert te ontdekken wat er aan de hands is - Foto: ©Fransien Fraanje

Het zwijn probeert te ontdekken wat er aan de hands is – Foto: ©Fransien Fraanje

Over het raster

En zo verdwenen ze achter elkaar uit ons gezichtsveld,  blijkbaar toch verstoord door de wandelaars, die daar op hun gemakje aan het wandelen waren, helaas. Al met al was het toch een prachtig gezicht om dat hele spul zo met z’n allen over het raster te zien springen.  Het was een hele mooie afsluiting van onze avond op de Hoge Veluwe.
Jannie heeft het allemaal mooi kunnen filmen en ook Louis heeft van zijn kant het laatste deel prachtig gefilmd. (Zie filmpje van hen beiden onderaan!)

En zo sprongen ze met z'n allen - achter elkaar - over het raster - Foto: ©Florus van den Berg

En zo sprongen ze met z’n allen – achter elkaar – over het raster – Foto: ©Florus van den Berg

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/07/02/edelherten-en-een-wild-zwijn-raken-op-drift/