Mooie ontmoeting met een reekalfje!

De kraamkamer in de natuur is druk bezet…

Op donderdagavond 24 mei reden wij zo rond de klok van half 8 over de Houtkampweg in het Park De Hoge Veluwe, niet zover verwijderd van de ingang bij Otterlo, toen Fransien en ik dit tweetal ontdekten. Een reegeit met haar kalf was net de weg overgestoken vanaf ‘t Rieselo in de richting van het Otterlose Zand.

Ineens ontdekte Fransien de reegeit met haar kalf - Foto: ©Louis Fraanje

Ineens ontdekte Fransien de reegeit met haar kalf – Foto: ©Louis Fraanje

Moeiteloos

Ook in dit geval was Fransien weer degene die ze het eerste ontdekt had. “Daar… kijk eens, daar staat een reegeit met haar kalf, gewoon langs de weg, ik denk dat ze over wil steken!” fluisterde ze. En… ja hoor, daar kwamen ze even later de weg over en bleven daar een ogenblik staan, om daarna weer de benen te nemen. Hoewel het kleine ding misschien nog maar enkele dagen oud was, huppelde het al schijnbaar moeiteloos achter moeder reegeit aan, een schitterend gezicht.

Schijnbaar moeiteloos huppelde het reekalf achter moeder reegeit aan - Foto: ©Louis Fraanje

Schijnbaar moeiteloos huppelde het reekalf achter moeder reegeit aan – Foto: ©Louis Fraanje

Regelmatig likt de moeder haar kalf...

Regelmatig likt de moeder haar kalf…

 - Foto's: ©Louis Fraanje

– Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Rusteloos trekken ze verder langs de bosrand - Foto: ©Louis Fraanje

Rusteloos trekken ze verder langs de bosrand – Foto: ©Louis Fraanje

Bij te benen

Regelmatig werd het kalfje door de moeder gelikt, een ritueel dat blijkbaar hoort bij de verzorging van de kleine, ongetwijfeld zal het – volgens mij – ook te maken kunnen hebben met het versterken van de onderlinge band. Hoe dan ook, het is een vertederend gezicht om te zien, maar toch merk je ook de onrust die hen voortdrijft.  Want… even later besluit moeder reegeit om toch maar weer naar het bos aan de overkant van de weg te gaan, direct gevolgd door haar kalfje. Een schitterend gezicht om te zien, hoe deze op de relatief korte pootjes, moeder toch – letterlijk en figuurlijk – probeert bij te benen.

Geheel onverwacht steekt ze de weg weer over - Foto: ©Louis Fraanje

Geheel onverwacht steekt ze de weg weer over – Foto: ©Louis Fraanje

Overstekend wild...

Overstekend wild…

- Foto's: ©Louis Fraanje

– Foto’s: ©Louis Fraanje

 

Het reekalfje probeert - letterlijk en figuurlijk - de reegeit bij te benen - Foto:©Louis Fraanje

Het reekalf probeert – letterlijk en figuurlijk – de reegeit bij te benen – Foto: ©Louis Fraanje

Ander dagritme

Het kalf volgt moeder op de voet en blijft dicht bij haar in de buurt. Even later zien we dat de geit ergens tussen het hoge gras – waakzaam – om zich heen staat te kijken, ze heeft blijkbaar haar kalfje ergens neergelegd.  Voor ons een reden om te vertrekken en het tweetal verder met rust te laten, dan moet je absoluut niet nog eens achter de dieren aan gaan jagen!

De reegeit heeft haar kalfje ergens neergelegd en kijkt nu waakzaam om zich heen - Foto: ©Louis Fraanje

De reegeit heeft haar kalfje ergens neergelegd en kijkt nu waakzaam om zich heen – Foto: ©Louis Fraanje

Ander dagritme

Dat afleggen van het kalf is een heel bekend iets in deze periode. Het is daarom dan ook niet zo vreemd, dat je in deze eerste tijd de geit soms alleen zonder kalf ziet, want het is namelijk zo, dat het kalfje een iets ander dagritme heeft dan de geit. Ze hebben ook veel rust nodig en slapen dus ook meer.  Als het kalfje iets meer dan twee maanden oud is, zal de dagindeling uiteindelijk gelijk zijn aan die van de moeder. Het zogen van haar kalf wordt ook steeds minder, om tenslotte na ongeveer zes maanden helemaal te stoppen.

Meer informatie: Vereniging het Reewild

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/06/04/weer-een-mooie-ontmoeting-in-het-veld-met-reewild/