Hoog Veluwse streken – Een bont zwijntje!

NATUURMOMENT

NATUURMOMENT

Eindelijk daar zijn ze dan….. de wild zwijn frischlingen (of biggen).

Na zowel op de Hoge Veluwe als elders op de Veluwe al geruime te zijn tijd op zoek te zijn geweest naar wilde zwijntjes was het op tweede Pinksterdag dan eindelijk raak in het park. Een week eerder had ik al ergens anders op de Veluwe een paar frischlingen gezien maar helaas geen foto’s kunnen maken.

De langere en koudere winter dan ‘normaal’ met daarbij veel zwijnen, zowel op als buiten het park, en minder voedsel aanbod zal het latere werpen van de biggen wel tot gevolg hebben gehad. De natuur laat zich niet plannen en dat is maar goed ook.

Tussen de poten van de zeug verschijnt een bont zwijntje – Foto: ©Manolito Jaarsma

Tussen de poten van de zeug verschijnt een bont zwijntje – Foto: ©Manolito Jaarsma

Verrassing

Toen ik richting de wild-observatie plaats het Zwarte Veld reed, zag ik al mensen aan de kant van de weg staan. In de bosrand was een wild zwijn, een zeug,  bezig met het zoeken van eten. Het duurde even totdat er in haar buurt in de begroeiing opeens iets bewoog. De eerste frischling van de vijf die ze geworpen had kwam tevoorschijn. De verrassing van de dag was nummer twee. In tegenstelling tot zijn gestreepte broertjes en/of zusjes bleek dit een wit/bont zwijntje te zijn.

Frischlingen bij de boomstronk om te schuren, achteraan het bonte zwijntje – Foto: ©Manolito Jaarsma

Frischlingen bij de boomstronk om te schuren, achteraan het bonte zwijntje – Foto: ©Manolito Jaarsma

Het bonte zwijntje valt wel erg op tussen de anderen – Foto: ©Manolito Jaarsma

Het bonte zwijntje valt wel erg op tussen de anderen – Foto: ©Manolito Jaarsma

Wisselend licht

Het complete gezinnetje – Foto: ©Manolito Jaarsma

Het complete gezinnetje – Foto: ©Manolito Jaarsma

Het hele gezelschap bleef continue achterin wat het fotograferen nog meer tot een uitdaging maakte gezien het gras en andere begroeiing en ook het wisselende keiharde licht, met dan weer een donkere plek dan weer vol in de zon.

Uiteindelijk kwam de zeug wat meer naar voren,  gevolgd door haar spelende kroost. Die maakte ook gretig gebruik van de afgezaagde (schurk)bomen om zich eens lekker aan te schuren. Na een half uurtje vond de zeug het wel mooi geweest en verdween ze met de biggen ofwel frischlingen weer in het bos. Mooier werd het die avond niet meer in het park.

Tekst en foto’s: ©Manolito Jaarsma uit Utrecht

______________________________________________________________________________________________________________________

Uw natuurmoment!

silhouet-fotograafb-e1415561799201

Mooie, aparte en unieke foto’s, films en verhalen

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een mooie foto en/of filmpje met uw eigen verhaal naar onze redactie te mailen!

Het is uiteraard van belang dat uw ‘Natuurmoment’ een aanvullend en interessant karakter heeft en in de regel op de Veluwe heeft plaatsgevonden, uitzonderingen daargelaten.

Het is belangrijk, dat u eigen foto/film-materiaal gebruikt (dit in verband met copyright) en dat uw foto’s en films uiteraard van goede kwaliteit zijn om te kunnen publiceren!

De redactie behoudt zich uiteraard wel het recht voor om i.o. ingezonden artikelen aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en/of artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen. Ook stelt de redactie van de Veluwenaar zich niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, die voortvloeien uit het geplaatste artikel en foto’s!

U kunt uw bijdrage sturen naar: info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/05/31/hoog-veluwse-streken-2/