Reekalfjes geboren op de Hoge Veluwe

Pasgeboren tweeling ‘reekalfjes’ brengt ons in vervoering…

Op tweede Pinksterdag was het dan eindelijk zover, we hadden er al steeds naar gezocht, maar tevergeefs… tot dan afgelopen maandagavond op de Hoge Veluwe. Fransien was de eerste die de reegeit met haar tweeling ontdekte tussen al het groen van het struikgewas langs de Houtkampweg. Terwijl onze vrienden Florus en Jannie, Ton Heekelaar en ik,  even verderop de wilde zwijnen met hun biggetjes aan het fotograferen waren.

De pasgeboren kalfjes worden schoongelikt door de moeder - Foto: ©Louis Fraanje

De pasgeboren kalfjes worden schoongelikt door de moeder – Foto: ©Louis Fraanje

Bruin gestippeld

Zo zie je maar weer, dat je overal oog voor moet hebben in de natuur, nou… dat heeft zij echt wel, altijd aan het rondkijken en speuren naar wild, zo ook deze keer het geval was. “Ik zag het aan het gedrag van de reegeit, ze bleef maar wat dralen op dezelfde plek”, aldus Fransien. “Een beetje vreemd, omdat het niet zover van de doorgaande weg was en er iets verderop dus mensen stonden te praten. Dus… er moest meer aan de hand zijn!” Wat even later dan ook wel duidelijk bleek, toen tussen al dat groen, nog twee kleine bruin-gestippelde lijfjes zichtbaar werden.

Terwijl de ene drinkt wordt ook de andere onder handen genomen - Foto: ©Louis Fraanje

Terwijl de ene drinkt wordt ook de andere onder handen genomen – Foto: ©Louis Fraanje

De moeder is er maar druk mee en de kleine maar ongeduldig wachten - Foto: ©Louis Fraanje

De moeder is er maar druk mee en de kleine maar ongeduldig wachten – Foto: ©Louis Fraanje

Wat een schitterend gezicht, vooral de kleine die verlangend opkijkt - Foto: ©Louis Fraanje

Wat een schitterend gezicht, vooral de kleine die verlangend opkijkt – Foto: ©Louis Fraanje

Moederplicht

Als dan de reegeit op een zo goed mogelijke manier probeert haar moederplicht te vervullen en het ene kalfje de plek weet te vinden waar gedronken kan worden, staat de andere nog steeds verlangend naar haar op te kijken. Maar uiteindelijk weet ze ook deze de weg te wijzen naar haar melkvoorraad.  En dat speelde zich dan allemaal af op steenworp afstand van de doorgaande weg,  terwijl wij daar met onze camera’s dit mooie tafereel, op de gevoelige plaat konden vastleggen.

Een zorgzame reeënmoeder met haar kroost onder de woudreuzen van het bos - Foto: ©Louis Fraanje

Een zorgzame reeënmoeder met haar kroost onder de woudreuzen van het bos – Foto: ©Louis Fraanje

Laten liggen

De volgende dag ben ik nog even wezen kijken, of alles nog goed was met het drietal.  Het was wel even heel goed kijken en speuren, maar na een uurtje posten zag ik haar lopen en even later ook de tweeling. Of ze het ook allebei gaan redden, dat is vraag twee natuurlijk, want er zijn altijd kapers op de kust, zoals vos of zwijn. En zeker niet ten laatste, de onwetende mens die zo’n weerloos kalfje vindt en denkt dat het verlaten is door de moeder. Niets is minder waar, de moeder is meestal vlak in de buurt, dus laat het alstublieft liggen!

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

*********************************************************************************************************************

foto van Vereniging Het Reewild.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/05/26/reekalfjes-geboren-op-de-hoge-veluwe/