Fijne belevingswaarde met Koolmezen-echtpaar

Vliegende Koolmezen op de gevoelige plaat…

Sinds jaren hangt een oud nestkastje tegen ons tuinschuurtje te Velp. Het ene jaar bewoond door een pimpelmees- en dan weer door een koolmezen-echtpaar. Tijdens deze lente hadden wij vanaf het terras weer een schitterend uitzicht- en genoten van het af en aan vliegen van onze gevederde vrienden. Wat kan een éénvoudige buitenfotograaf dat toch als een positieve belevingswaarde ervaren. En dat allemaal gewoon tijdens het fotograferen van voerende koolmezen met een lekker hapje bestaande uit één of ander rupsje.

Het lekkere hapje wordt gebracht...

Het lekkere hapje wordt gebracht…

- Foto's: ©Ton Heekelaar

– Foto’s: ©Ton Heekelaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vliegbeelden

Dit jaar wilde ik fotografisch wat meer actie van de koolmezen vastleggen anders als de  gebruikelijke standaard plaatjes. Dus vliegbeelden……. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. In de eerste plaats heb je een bak licht nodig en een hoge iso-waarde gekoppeld aan een super snelle sluitertijd om de  vliegbewegingen te bevriezen. Bij die elementen en een gekozen diafragma voor enige dieptescherpte voelt mijn nieuwe Nikon D500 camera met zijn 10 x beelden per seconde juist in zijn element. Daarbij maakt een heel mooie donkere achtergrond van een uit de kluiten gewassen overhangende rode Prunus cerasifera “Nigra” (sier kers/pruim) van de buren het plaatje compleet.

Technisch verfijnde buiten fotografie van een vliegende Koolmees - Foto: ©Ton Heekelaar.

Technisch verfijnde buiten fotografie van een vliegende Koolmees – Foto: ©Ton Heekelaar

Uren volhouden

Onder de parasol en in de verstelbare tuinstoel, met op juiste hoogte afgestelde zware Gitzo-statief en 500mm/F5.6 tele-zoom-lens, kan deze pensionado het uren op het terras volhouden. Laat nu de koolmezen maar komen………. (Zie foto onder),

Binnenkomende Koolmees met voedsel - Foto: ©Ton Heekelaar

Binnenkomende Koolmees met voedsel – Foto: ©Ton Heekelaar

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/05/25/fijne-belevingswaarde-met-koolmezen-echtpaar/