Alternatief voor windmolens langs snelweg?

Jan van Uffelen

Jan van Uffelen

Zonnewal langs A1?

Onlangs kreeg ik een promotiefilmpje onder ogen waarin een animatie van MVOTV.NL was te zien van een zonnewal langs de snelweg bij Ellecom, gemeente Rheden. Het project gaat waarschijnlijk niet door, omdat na onderzoek blijkt, dat een geluidswal daar op dat punt waarschijnlijk een averechtse werking heeft.

Maar wellicht is het een idee voor Barneveld langs de A1 bij Zeumeren. Deze snelweg loopt van west naar oost en een geluidswal langs de noordkant zou dus ideaal zijn voor plaatsing van zonnepanelen die voor een optimale opbrengst op het zuiden gericht moeten zijn.

De 'zonnewal' bij Zeumeren in Barneveld - Compilatiefoto: ©Jan van Uffelen

De ‘zonnewal’ bij Zeumeren in Barneveld – Compilatiefoto: ©Jan van Uffelen

Prachtige geluidsbarrière

Een aarden wal van ca. 3 à 4 meter hoog met daarop begroeiing en dan tegen de helling zonnepanelen. Door de schuine ligging liggen ze loodrecht op de zon en zijn ze volgens mij niet hinderlijk voor het verkeer. De aarden wal is tegelijkertijd een prachtige geluidsbarrière tussen de A1 en het recreatiegebied Zeumeren en het achterliggende gebied.

Still-opname uit het promotiefilmpje van een ‘Zonnewal’ bij Rheden

Zonnewal wellicht een alternatief

Alhoewel het duidelijk is dat het rendement van zonnepanelen, relatief gezien, niet opweegt tegen de opbrengst van windturbines, is een zonnewal langs de A1 wellicht een alternatief. Alle beetjes helpen.

Tekst en foto:  ©Jan van Uffelen 

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

______________________________________________________________________________________________________________________

Misschien ook een beter alternatief: De windwokkel is in alle opzichten een betere keus dan de windmolen

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/05/23/alternatief-voor-windmolens-langs-snelweg/