Veluwse stropers voor de rechtbank!

Vooral boetes en werkstraffen in grote stroperijzaak

De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag met name geldboetes en werkstraffen opgelegd aan negen mannen uit Kootwijkerbroek en omstreken wegens stroperij. Daarnaast heeft de rechtbank het dragen, het gebruiken en verhandelen van jachtwapens en munitie niet bewezen geacht, omdat het in de meeste gevallen om vrijgestelde wapens gaat.

De hoofdverdachte, een 30-jarige Kootwijkerbroeker, krijgt een opmerkelijk lagere celstraf van veertien weken, waarvan twaalf voorwaardelijk, een werkstraf van 240 uur en een boete van 6.000 euro opgelegd. Tegen hem was 24 maanden gevangenisstraf geëist, waarvan zes voorwaardelijk.

Stropers in het veld – Illustratie: B. Schrijer(†)

Stropers in het veld – Illustratie: B. Schrijer(†)

Spijt

Met deze straf komt de rechtbank tegemoet aan het verzoek van de hoofdverdachte om niet terug naar de gevangenis te moeten. Het onvoorwaardelijke deel van twee weken cel heeft hij al vastgezeten. Ook laat de rechtbank meewegen dat de Kootwijkerbroeker op overtuigende wijze blijk van spijt heeft betuigt en volledige openheid van zaken heeft gegeven.

Ook tegen alle andere verdachten zijn boetes opgelegd, tussen de 500 en 6.000 euro, en lichtere werkstraffen dan geëist. De acht andere verdachten zijn drie Kootwijkerbroekers (49, 34 en 30 jaar) en inwoners van Otterlo (45), Wekerom (25), Harskamp (59), Lunteren (44) en Scherpenzeel (41).

In het vonnis schrijft de rechtbank: ,,Met de straf wordt enerzijds de ernst van het bewezen verklaarde tot uitdrukking gebracht en anderzijds hoopt de rechtbank de verdachten ervan te weerhouden zich in de toekomst weer schuldig te maken aan dit soort strafbare feiten.”

Vrienden

Over het gebruik van de jachtwapens laat de rechtbank nadrukkelijk meewegen dat ,,de jachtwapens werden gebruikt binnen een kring van vrienden en bekenden´´. De rechtbank ziet het risico van ongecontroleerd wapenbezit, maar wijst erop dat ,,het algemeen bekend is dat gewapende misdrijven meestal niet met jachtwapens worden gepleegd”. Ook blijkt volgens de rechtbank uit het dossier dat de verdachten niet dit soort criminele intenties hadden.

Tientallen wapens en een grote hoeveelheid illegaal geschoten vlees in beslag genomen – Foto: ©Politie

Tientallen wapens en een grote hoeveelheid illegaal geschoten vlees in 2016 in beslag genomen – Foto: ©Politie

Barbecue

Met dit vonnis gaat de rechtbank voorbij aan de insteek van het Openbaar Ministerie dat in april met een zwaar opgetuigde zaak kwam, waarbij een aantal mannen verdacht werd van wapenhandel, wapenbezit en munitiebezit. Daarnaast stelde justitie dat de mannen lid waren van een criminele organisatie met het oogmerk wild te schieten, onder meer voor een jaarlijkse barbecue in Kootwijkerbroek. Ook dat acht de rechtbank niet bewezen.

In 2014 begon de politie na een anonieme tip een grootschalig onderzoek naar stroperij rondom de jaarlijkse barbecue in Kootwijkerbroek, waarvoor veertien herten illegaal zouden zijn doodgeschoten. De 30-jarige hoofdverdachte werd maandenlang afgeluisterd en gevolgd. Dagelijks ging een aantal mannen in wisselende samenstellingen op pad om wild te schieten. Iedereen die maar enigszins te maken had met de strooptochten kreeg een forse dagvaarding van justitie.

Meer lezen:  Stroperijzaak | Barneveldse Krant

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/05/21/veluwse-stropers-voor-de-rechtbank/