Gemeente Barneveld: zand erover!

Leffert Oldenkamp

Leffert Oldenkamp

Barneveldse wethouder strijd tegen een ondernemer in Garderen…
om een snippertje landbouwgrond 

Enkele weken geleden bracht ik met mijn familie een heerlijk weekeinde door in Garderen (gemeente Barneveld). Ik kom vanaf 1958 regelmatig in die omgeving. De toeristische verzorging wordt daar steeds beter. Er zijn veel mogelijkheden om recreatief bezig te zijn (onder meer een uitdagend klimbos, fietspaden etc.).

Dat allemaal in een gebied met uitgestrekte natuurterreinen, waaronder bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Kootwijkerzand is zelfs de grootste zandverstuiving van West Europa.

De Provincie Gelderland en de gemeenten op de Veluwe stimuleren al geruime tijd initiatieven om de Veluwe nog aantrekkelijker te maken voor toeristen. De voorwaarden voor land- en veeteeltbedrijven worden wel steeds stringenter omdat die de natuurlijke kwaliteiten van het gebied bedreigen. Gezamenlijk wil men meer toerisme, meer natuur en wat minder landbouw en stallen.

Snippertje landbouwgrond

Het is dan ook hoogst merkwaardig dat een wethouder van de gemeente Barneveld in het nieuws komt in zijn strijd tegen een ondernemer, die in Garderen een snippertje landbouwgrond aan een imposante trekpleister voor toeristen heeft toegevoegd. Een prachtige tuin met beelden, indrukwekkende zandsculpturen, een fraaie winkel en streekproducten.

Het is bovendien voorzien van horeca waar ook werkgelegenheid voor mensen met een beperking wordt geboden. De attractie speelt dus goed in op speerpunten van het overheidsbeleid. Er komen duizenden bezoekers per jaar. Kortom er is iets in gang gezet waar provincie en gemeente trots op kunnen zijn.

Het schitterende zandsculptuur "De Nachtwacht" op een snippertje landbouwgrond - Foto: ©Fransien Fraanje

Het schitterende zandsculptuur “De Nachtwacht” op een snippertje landbouwgrond – Foto: ©Fransien Fraanje

Helpende hand

Het is dan ook een raadsel waarom die wethouder in Barneveld niet snel even de helpende hand toesteekt om de formele bestemming te regelen van dat stukje landbouwgrond. Daar zou iedereen mee geholpen zijn. Barneveld kan dan nog meer pronken met de in cultuurhistorisch opzicht grote betekenis van zand in dat gebied. Vooral met de prachtige zandsculpturen.

 

Houtkap boom vellen

Zo… dat is dan de laatste!

Werkelijke bedreigingen!

Het is een nog groter raadsel waarom de wethouder geen oog heeft getoond voor de werkelijke bedreigingen in zijn gemeente. In de bossen wordt naar lieve lust gekapt zonder dat er voor voldoende nieuw bos wordt gezorgd.

Terreinbeheerders als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten steunen plannen voor windmolens en zonnepanelen op hun (natuur)terreinen. Dat gaat ten koste van belangrijke natuurfuncties en van de aantrekkelijkheid voor toeristen. Daar hoor je de wethouder niet over!

Waarvoor heb ik eigenlijk toeristenbelasting betaald tijdens mijn verblijf in Garderen…?

Tekst: ©Leffert Oldenkamp, bosbouwkundige

______________________________________________________________________________________________________________________

Lees ook: Hollandse Meesters in Garderen op de Veluwe

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/05/11/gemeente-barneveld-zand-erover/