Wilde zwijnenfamilie in de lens gevangen!

Geboortegolf bij de wilde zwijnen op de Veluwe…

Zodra er maar even ruimte was, zouden we op ‘kraamvisite’ gaan bij de zwijnenfamilie, want er was inmiddels een geboortegolf op gang gekomen. Dat had natuurlijk ook te maken met het mooie weer van de afgelopen dagen en hoewel het nu een beetje minder is, hoeven de biggen geen kou te lijden, dat hebben we bij ons bezoek wel gemerkt. Ergens onder een boom, had de zeug haar ketel en rondom lag het jonge grut in hun pyjamaatjes, een zacht geknor duidde erop dat ze het naar hun zin hadden.

Daar lagen de biggen bij moeder in de ketel(nest) - Foto: ©Louis Fraanje

Daar lagen de biggen bij moeder in de ketel(nest) – Foto: ©Louis Fraanje

Uit de buurt

Terwijl we zo staan te koekeloeren, klinkt er van rechts ineens geknor en zien we een oude keiler aankomen. Hij was even wezen drinken bij de plas en loopt nu wat rond te snuffelen of er nog ergens iets eetbaars is te vinden. Tjonge wat een knaap van een beest en wat een houwers(slagtanden), die kun je maar beter uit de buurt blijven. Dan maar even bij de anderen gaan kijken, want verderop lagen nog een paar zeugen met elk zo’n zes tot acht biggen, dus was er genoeg te beleven.

De oude keiler is nog steeds de baas...

De oude keiler is nog steeds de baas…

- Foto's: ©Louis Fraanje

– Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

Wat een verschil zeg...- Foto: ©Louis Fraanje

Wat een verschil zeg… groot en klein – Foto: ©Louis Fraanje

Het verschil

Als de zeug de keiler aan ziet komen is ze meteen in de benen en kijkt niet al te vrolijk in zijn richting, dus lijkt het hem maar beter om niet in haar buurt te komen.  Als een biggetje wat te ver van huis gaat, wordt deze ook gelijk maar even meteen door haar tot de orde geroepen en dat gaat niet altijd even zachtzinnig.  Deze keer valt het echter heel erg mee en is de kleine direct bereid om te luisteren, maar dan zie je ook meteen hoe klein die biggetjes nog zijn, vergeleken bij hun moeder.

Even neuzelen bij mama...

Even neuzelen bij mama…

...en daarna lekker sabbelen - Foto's: ©Louis Fraanje

…en daarna lekker sabbelen – Foto’s: ©Louis Fraanje

Ineens is er paniek en stuift het spul uit elkaar - Foto: ©Louis Fraanje

Ineens is er paniek en stuift het spul uit elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

Zekere voor het onzekere

Dan… ineens is er paniek en vliegt het hele spul uit elkaar, het is een gegil van jewelste en het droge zand stuift in het rond, maar wat er nou loos is? Wij kunnen in ieder geval niets ontdekken, maar ja… je weet maar nooit en als moeder kies je het zekere voor het onzekere.  Een beetje verdwaast staan de biggen over de rand van de ketel te kijken, maar een paar tellen later is moeder weer terug en vleit zich in het zand. De biggen bedenken zich geen seconde en kruipen bovenop haar rug en leggen zich ter ruste.

Wat een spektakel zeg...

Wat een spektakel zeg… en daarna…

lekker ravotten bovenop mama - Foto's: ©Louis Fraanje

…lekker ravotten bovenop mama – Foto’s: ©Louis Fraanje

Het duurt wel even voordat iedereen een plekje heeft gevonden - Foto: ©Louis Fraanje

Het duurt wel even voordat iedereen een plekje heeft gevonden – Foto: ©Louis Fraanje

Dan maken we er maar gelijk een 'stapelbed' van - Foto: ©Louis Fraanje

Dan maken we er maar gelijk een ‘stapelbed’ van – Foto: ©Louis Fraanje

Stelletje ongeregeld

Wat een stelletje ‘ongeregeld’ daar in dat bos bij de wilde zwijnen, maar wel ontzettend leuk om dat hele spul zo door elkaar heen te zien scharrelen. Zoiets kun je uren naar zitten kijken, dat verveeld nooit en daarom hebben we ook een filmpje gemaakt, dan kunt u ook een klein stukje – een kleine tien minuten – van ons bezoek meemaken. Neem hiervoor gerust even de tijd, om te genieten van de kleine biggetjes, die aan het ravotten zijn en daarbij soms de gekste capriolen uithalen!

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/04/27/wilde-zwijnenfamilie-lens-gevangen/