Eindelijk is de lente begonnen

De polder Arkemheen bij Nijkerk is nu de plek om van het voorjaar te genieten

Met de Pasen net achter de rug is iedereen blij, niet alleen in de kerk natuurlijk, maar ook in de natuur, want na een reeks koude nachten breekt eindelijk de mooiste tijd van het jaar weer aan. De tijd is verzet. Je kunt ’s avonds weer wat in de tuin doen of een wandeling maken. De vogels zijn actief: merels, zanglijsters, vinken en duiven laten zich horen. Je ziet ze slepen met nestmateriaal. Op plekken waar je het niet verwacht zit ineens een nest van een duif of een merel. Natuurliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen in de komende tijd, maar ook als je niet van de natuur houdt, doet het jonge groen en de zang van de vogels weldadig aan.

Met Pasen ziet iedereen er op z’n Paasbest uit. Ook de vogels zien er prachtig uit, want de paartijd is begonnen. Dit gruttomannetje is zich hevig aan het wassen in een slootje. Hij wil er ook mooi uitzien. Vanuit de auto hebben we er naar gekeken en een paar foto’s gemaakt. De vogel trok zich niets van ons aan. Je moet natuurlijk niet uitstappen… – Foto: ©Gerrit de Graaff

Het voorjaarsgevoel

Het heeft dit jaar erg lang geduurd, maar eindelijk is de lente begonnen. De mooie natuurgebieden van de Gelderse Vallei liggen binnen handbereik. Voorjaarsbloemen beginnen binnenkort te bloeien. Als natuurliefhebber moet je overal tegelijk zijn, maar ik geef nu de voorkeur aan de polder, want je krijgt daar meteen het echte voorjaarsgevoel. De polder Arkemheen bij Nijkerk is op dit ogenblik de moeite waard: kieviten, grutto’s, tureluurs, rietgorzen, eenden en ganzen: al die vogels hebben het voorjaar in de kop.

De grutto, op de grote foto hierboven, dook zelfs helemaal onder water. Het was de eerste keer dat we zoiets te zien kregen – Foto: ©Gerrit de Graaff.

Onder stoom

Bovendien was het Nijkerker stoomgemaal ‘Hertog Reijnout’ en het Putter Stoomgemaal op Tweede Paasdag in werking te zien. Vooral voor kinderen was het interessant om eens te zien hoe vroeger stoomkracht werd ontwikkeld om een machine te laten draaien. Vanaf 11.00 uur ‘s morgens stonden de beide gemalen ‘onder stoom’. Later en vooral na de middag verdrongen belangstellenden zich bij de oude stoommachines.

Het Nijkerker Stoomgemaal ‘Hertog Reinout’ is het enige nog werkende stoomgemaal met twee buitenschep-raderen in Nederland – Foto: ©Gerrit de Graaff

Nijkerker Stoomgemaal

In het jaar 2018 zijn verschillende maaldagen, waarbij de machine in het stoomgemaal ‘Hertog Reijnout’ draait als van ouds. De eerste maaldag viel dit jaar op Tweede Paasdag, bezoekers kunnen dan ervaren hoe de polder in vroeger jaren met stoomkracht werd drooggemalen. Interessant is ook het bezoekerscentrum Arkemheen bij het Nijkerker stoomgemaal. Het is stijlvol ingericht door de Stichting Stoomgemaal Nijkerk. Er is een gelegenheid om iets te drinken en er zijn boeken verkrijgbaar over de geschiedenis van het stoomgemaal en de polder Arkemheen. Verder is het Stoomgemaal ‘Hertog Reijnhout  te bezichtigen van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 –16.00 uur. Alleen op maaldagen wordt de stoommachine in werking gezet en wordt een toegangsprijs gevraagd: volwassenen. € 3.50, kinderen t/m 14 j. € 1.75 p.p.

Het Puttergemaal is in 2006 in gerestaureerd en draait nu 12 jaar op maaldagen, zo ook op Tweede Paasdag. Let op het eksternest – Foto: ©Gerrit de Graaff

Putter Stoomgemaal

Het in 1886 gebouwde  Putter Stoomgemaal heeft jarenlang gezorgd voor het waterpeil in de polder. In 1971 is het stoomgemaal vervangen door een elektrisch gemaal dat direct aan de dijk werd gebouwd. Vijf jaar later is het stoomgemaal op de monumentenlijst geplaatst. Daarna heeft het stoomgemaal meer dan 25 jaar lang staan verpieteren. In 1980 is het gemaal in eigendom gekomen van de familie Van de Klok. Zij hebben in 2000, met behulp van een aantal vrijwilligers, de aanzet gegeven tot de restauratie van het gemaal. Op 16 juni 2006 was de restauratie afgerond. Het Putter Stoomgemaal draait nu al twaalf jaar als vanouds.

Op Tweede Paasdag jl. werd de machine ‘onder stoom’ gezet. Belangstellenden waren van harte welkom om het kleinste stoomgemaal van Nederland te komen bekijken. Juist omdat de machine zo klein is, is het een juweeltje als de stoommachine draait. Je ruikt dan de geur van stoom en warme olie.

Ook gepubliceerd in: Barneveldse Krant – 31-03-2018 – Aflevering 607

*********************************************************************************************************************

MEXICO-AVOND IN DE ESSENBURCHT TE KOOTWIJKERBROEK

Dinsdag 10 april D.V. om 20.00 uur.

De voorbereiding van de zomervakantie breekt weer aan. Neem nu Mexico: een prachtig groot land. Wij, Tiny en Gerrit de Graaff, reisden drie maal door dat land. We bezochten dorpjes waar zelden toeristen komen. Het is veilig om zelf met een huurauto het land rond te rijden.

Bij de boerderij Rancho ‘Marbella’, bij Veracruz, zagen we koeien met lange oren. De boer vertelde er wat over, maar wij verstonden het niet – Foto: ©Gerrit de Graaff

Kulturhus De Essenburcht in Kootwijkerbroek – Foto: ©Kulturhus Essenburcht

Uitnodiging voor een mooi verslag op het grote scherm in De Essenburcht in Kootwijkerbroek

Entree: 5,- euro 

Meer info en adres: De Essenburcht

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/04/05/eindelijk-is-lente-begonnen/