Natuurbrug voor het Veluwse wild in gebruik genomen!

´Snelweg voor dieren’ bij Kootwijk officieel geopend

Bijna anderhalf jaar lang werkten ProRail, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer aan het mega-project: de nieuwe faunapassage ‘Kootwijkerzand’ over snelweg A1, tussen Stroe en Kootwijk. Vrijdagmiddag 23 maart j.l. werd het nieuwe ecoduct officieel geopend, in het bijzijn van onder anderen wethouders Aart de Kruijf en Hans van Daalen.

Met de te overbruggen afstand van ongeveer 250 meter over de snelweg én onder het naastgelegen spoor op de lijn Amersfoort – Apeldoorn, spreekt ProRail – die dit project leidde – over een ,,gigantische passage.” Met hoogwaardigheidsbekleders en vertegenwoordigers van alle samenwerkende partijen werd de officiële afronding van dit project vrijdagmiddag gevierd.

Opening faunapassage Kootwijkerzand – Foto: ©Henk Hutten/BDU

Aldert Baas van ProRail – Foto: ©Serge Vinkenvleugel/RTV-Drenthe

Oversteek wagen

Ook zaterdag is voor dit project een bijzondere dag. ,,Voor één keer mogen belangstellenden over de faunapassage lopen en de oversteek wagen”, zegt woordvoerder Aldert Baas van ProRail. ,,Ze krijgen daarbij uitleg over het project en de natuurwaarde. Na deze dag gaat de passage voor mensen voorgoed op slot.”

Vijfhonderd belangstellenden meldden zich voor dit moment aan, waarmee het maximum bereikt is. ,,Dus heb je geen bevestiging van aanmelding, dan heeft het geen zin deze kant op te komen.”

Het nieuwe ecoduct over snelweg A1 ter hoogte van Kootwijk/Stroe is klaar – Foto: ©Jan van Uffelen

In gebruik

De verbinding tussen natuurgebieden aan weerszijden van de A1 moet vanaf nu niet alleen een nieuwe route worden voor edelherten en zwijnen, maar ook voor dassen, boommarters en tal van kleine insecten, amfibieën, reptielen en vlinders. De komende jaren moet er nog begroeiing komen op het ecoduct, maar de dieren kunnen er na zaterdag al gebruik van maken.

Bron:  Barneveldse Krant

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje van Albert van der Zwaag/Barneveld Online:

En deze van ProRail

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/03/28/natuurbrug-veluwse-wild-gebruik-genomen/