Wat een enorme keiler!

Een grote keiler, die er echt met kop en schouders bovenuit steekt…

Een aantal dagen geleden was het dan zover… vanaf de Wildbaanweg op de Hoge Veluwe, kregen we een rotte wilde zwijnen voor de lens en dat niet alleen, nee… het mooiste komt nog, er liep een ‘knoert’ van een keiler(mannetje) bij, echt enorm. Toen Fransien de kijker van mij over had genomen, riep ze meteen: “Wauw, wat een grote keiler zeg, die steekt er gewoon met kop en schouders bovenuit. Eigenlijk maar goed dat we er niet al te dichtbij zijn, want dan weet ik het nog zo net niet met zo’n knaap van een keiler!”

Op een wildweitje onder een oude vliegden liepen wilde zwijnen – Foto: ©Louis Fraanje

Niet dichterbij

Eigenlijk had ze wel een beetje gelijk, dat we er niet dicht bovenop stonden, want je weet het maar nooit bij die zware jongens. Maar voor het fotograferen was het wel een beetje jammer, daarvoor had ik er wel graag wat dichter bij gestaan. Helaas, dat was niet mogelijk en moesten we het er maar mee doen. Gelukkig was het helder weer en de 500 mm telelens kon er nog wel iets van maken.

Daartussen liep een grote ‘grijze’ keiler, die er met kop en schouders bovenuit stak – Foto: ©Louis Fraanje

Uitzonderingen

Nou zullen zwijnen niet direct aanvallen, maar er eerder als een speer vandoor gaan als er onraad is, tenminste dat is onze ervaring.  Alle sterke verhalen ten spijt, uitzonderingen daargelaten natuurlijk, nee… behalve als je bijvoorbeeld plotseling op je wandeling een zeug met biggen tegen zou komen, dan kan het weleens kritiek worden. Toch valt het door de bank genomen nogal mee, als je maar niet in paniek raakt en gewoon rustig blijft staan en afwacht wat er gaat gebeuren.

De keiler is naar achter gegaan en staat in de bosrand – Foto: ©Louis Fraanje

Koude nachten

De paartijd van de wilde zwijnen loopt globaal zo’n beetje vanaf september tot aan maart. Vaak zien we al in februari de eerste  frislingen(biggen) bij de zeug lopen, maar de meeste worden in maart geboren. Dus is het daarvoor nog wat aan de vroege kant en vooral ‘s nachts nog aardig koud. Bij deze rotte lopen wel nog enkele overlopers, maar de meeste zijn volwassen, toch blijven ze allemaal op ‘gepaste’ afstand van de grote keiler, die dwingt respect af dat is duidelijk te merken .

Hier is nog eens duidelijk het verschil met de andere zwijnen te zien – Foto: ©Louis Fraanje

Dikke wintervacht

Wilde zwijnen hebben in deze tijd een dikke wintervacht en hebben dus niet zo snel last van de kou. De haren zijn in de winter veel langer en veel donkerder dan in de zomer, dan zijn niet zo mooi als nu.  Onder die lange winterharen hebben ze een dikke, taaie ondervacht zitten en dan hebben ze ook nog eens een flinke laag spek.

Straks, als de lente weer in het land is, vallen de winterharen uit en komen er kortere haren voor in de plaats. In een zoel rollen ze zich dan lekker in de modder en schuren ze zich tegen een boom, want dat jeukt natuurlijk flink. Maar… voorlopig is het nog lang niet zover en genieten wij van het tafereel daar ver weg op de wildweide, allemaal misschien niet zo heel spectaculair, maar wij waren echt in de ban van die grote keiler.

*********************************************************************************************************************

Actueel!

Waarschuwingsborden met betrekking tot de Afrikaanse varkenspest in Duitsland – Foto: ©Reinout Burgers

Varkenspest 

Daarnaast is het te hopen dat de ‘Afrikaanse varkenspest’, waar men in Duitsland zo voor vreest, zich niet verder zal verspreiden. Een woordvoerder: “Het is niet de vraag of hij komt, maar wanneer.” In Duitsland en ook in ons land,  zijn boeren doodsbang voor de Afrikaanse varkenspest, een ongeneeslijke ziekte die via het oosten verspreidt.

Brancheorganisaties LTO en POV maken zich ernstige zorgen over de Afrikaanse varkenspest(AVP) in lidstaten in de Europese Unie. Sinds 2014 is AVP in vier Oost-Europese lidstaten aangetroffen: Polen en de drie Baltische staten. De ziekte is daar nog niet onder controle.

Desastreuze gevolgen

Een eventuele uitbraak van Afrikaanse Varkenspest in Nederland heeft volgens LTO en POV desastreuze gevolgen voor de varkenshouderij. Ook besmetting van wilde zwijnen zou grote gevolgen hebben zowel voor deze zwijnen als voor de varkenssector. LTO en POV hebben het ministerie van LNV gevraagd scherp op de populatie van wilde zwijnen in ons land te letten.

Meer info: Zorg om Afrikaanse varkenspest in Duitsland – Boerderij.nl

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/02/01/wat-een-enorme-keiler/