Faunadag op Kasteel Middachten 24 maart 2018

Geweien van herten en reeën op Middachten – Foto: ©Louis Fraanje

Wildbeheerders leggen verantwoording af
van het door hen geschoten wild

Sinds 2007 organiseert Landgoed Middachten samen met alle wildbeheereenheden van de Veluwe en enkele “schil wbe’s“ eind maart, een geweiententoonstelling/Faunadag.

Hier leggen de wildbeheerders verantwoording af van het door hen geschoten wild.

De meeste geweien van edelherten, damherten, reeën en de tanden van de mannelijke wilde zwijnen en de horens van de moeflons, worden aangeleverd op het kasteel om daar gekeurd te worden door een deskundige keuringscommissie.

Kasteel Middachten in wintersfeer – Foto: ©Middachten

De Faunadag zal dit jaar plaatsvinden op D.V. zaterdag 24 maart 2018 van 10.00 – 17.00 uur.

In het stalgebouw zijn dan in de paardenboxen allerlei stands gepositioneerd die een relatie hebben met de natuur. Ook zijn er activiteiten voor kinderen zoals uilenballen pluizen en een speurtocht. Verder laat een preparateur zien hoe hij te werk gaat met te prepareren dieren en laat de bekende wildslachter, Ter Weele, zien en proeven hoe je een stuk wild slacht en vervolgens bereidt. Op het voorplein van het kasteel zal op zaterdag 24 maart weer een spectaculaire roofvogeldemonstratie gegeven worden. Verschillende faunabeheerders lopen rond om antwoorden te kunnen geven op vragen die bij de mensen “leven”.

Kasteel Middachten vanuit de lucht – Foto: ©Jan van Uffelen

Fotowedstrijd

Sinds 2 jaar organiseren we tijdens dit evenement ook een fotowedstrijd. Het was de eerste jaren nog wat aftasten hoe we dit moesten regelen. Door de ervaringen die we de afgelopen twee jaar opgedaan hebben, zijn we tot een nieuwe invulling gekomen. In tegenstelling tot voorgaande jaren wijden we één vertrek in de bijgebouwen van het kasteel aan de fotowedstrijd.

Het thema zal dit jaar zijn: “De grote Veluwse zoogdieren in hun natuurlijke omgeving”. Elke inzender mag één foto inzenden en deze zal door een deskundige jury beoordeeld worden. De jury zal dit jaar bestaan uit: *Luc Enting, bekend door zijn prachtige natuuropnamen en filmer van de Natuurfilm ‘Wild’  die vanaf februari in de bioscopen zal gaan draaien. *Jan Huttinga, jachtopzichter, en wie kent niet zijn lezingen en prachtige foto’s die in verschillende natuurtijdschriften staan. *Klaas Tanis, jachtopzichter en natuurfotograaf op Kroondomein Het Loo.

Burlend edelhert in de bronsttijd – Foto: ©Jan Huttinga

Prijzen

Uit alle inzendingen zal de jury tien inzendingen nomineren waarna vervolgens op zaterdag 24 maart om 13:00 uur bekend gemaakt zal worden wie de nummers 1 t/m 3 geworden zijn. De tien genomineerde foto’s zullen uitvergroot tentoongesteld worden en op een scherm zal een voortlopende diashow te zien zijn van alle inzendingen.

De maker van de mooiste foto wordt beloond met een overnachting voor 2 personen incl. ontbijt in de prachtig verbouwde knechtenkamer boven het koetshuis van kasteel Middachten. De tweede prijs betreft een vleespakket ter waarde van € 75.- en de derde prijs is een waardebon ter waarde van € 35,-

1e prijs winnaar fotowedstrijd 2017 – Foto: ©Jan van Gerder

Meedoen?

Inzenden kan met het deelnameformulier op de website van kasteel Middachten en door de foto in jpeg-bestand te versturen naar info@middachten.nl  bij voorkeur in hoge resolutie en via we transfer.

Inschrijfformulier Formulier-Fotowedstrijd-Faunadag 2018

 Spelregels:

  • Op de ingezonden foto bevinden één of meerdere van de grote in het wild levende zoogdieren van de Veluwe in hun natuurlijke omgeving.
  • De ingezonden foto is gemaakt door de deelnemer zelf.
  • Maximaal één foto per deelnemer.
  • Foto inzenden op jpeg formaat via Wetransfer.
  • Inzenden mogelijk t/m 13 maart 2018.
  • Prijsuitreiking tijdens de Faunadag op 24 maart 2018 om 13:00 uur.

Meer: Schitterende beelden van Landgoed Middachten!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/01/29/faunadag-op-kasteel-middachten-24-maart-2018/