Natuurfilm ‘Wild’ in première in Ede

Ik ben WILD van deze film…

EDE Je kunt een speld horen vallen in de grote zaal als een vos door de sneeuw sluipt en een woelmuis bespringt. Het is de aanvang van de landelijke première van ‘Wild’ in de Edese Cinemec, een fantastische natuurfilm die Edenaar Luc Enting maakte op de Veluwe.

Luc Enting (inze tfoto)met alle medewerkers op het podium in Cinemec – Foto: ©Fransien Fraanje

Bekende Nederlanders

Over de rode loper liepen heel wat bekende Nederlanders, zoals Yvo Niehe, Belinda Meuldijk, Hans Dorrestijn, Guus Oster en natuurlijk André van Duin. De komiek had een niet te onderschatten rol als verteller bij de beelden over de gezinnetjes vos, zwijn en hert. Van Duins verhaal was informatief, maar natuurlijk niet gespeend van een afgemeten dosis humor.

André van Duin en Luc Enting – Foto: ©Freek Wolff/BDU

Luchtig commentaar

,,Ik heb een serieuze voice-over gedaan, net als dat ik bij ‘Heel Holland bakt’ doe. Dus zonder stemmetjes zoals je die in ‘Animal Crackers’ op televisie hoorde. Maar het commentaar bij dit kant en klare product is wel luchtig. Ik had daar, tot op zekere hoogte, de vrije hand in. Op de prachtige Veluwe gebeurt zoveel waar je helemaal geen weet van hebt”;, aldus Van Duin.

Tijdloos filmdocument

De producent Paul Voorthuysen liet weten dat er drie jaar hard was gewerkt aan een tijdloos filmdocument en bedankte alle medewerkers. Natuurlijk was vooral filmmaker Luc Enting uit Ede het stralende middelpunt van de avond.

Nooit saai

‘Wild’ toont de Veluwe buiten het Nationale Park, met oog voor alle seizoenen, beginnend in de winter. De afwisseling van bijzondere close-ups (koddige zwijntjes en vosjes) en imposante vergezichten of mistige bossen met een zonnestraal zorgen ervoor dat de film nooit saai wordt.

Burgemeester René Verhulst met zijn vrouw en André van Duin met vriend op de rode loper – Foto: ©Freek Wolff/BDU

Opzienbarend

Fascinerend is de cyclus van geboorte, opvoeding en de ‘struggle for life’. Zo bracht Enting vertederende momenten in beeld (zwemmende en vachtschurende zwijntjes), naast de indrukwekkende bronsttijd van herten (unieke shots van afvallende geweien), zonder het drama te vergeten. Want helaas viel het zwijntje Dromer ten prooi aan moeder vos en werd een jonge buizerd nogal cru het nest uitgewerkt door zijn broertje. Ook het tevergeefse speuren van een specht met een mondvol hapjes zal menige kijker ontroerd hebben, waarbij het restje veren onderaan de boom voldoende verklaarde wat er was gebeurd. De beelden van de ijsvogel, het vliegend hert en de salamanders die uit het ei kruipen zijn wonderschoon en opzienbarend.

André van Duin en Fransien eventjes poseren, leuk hoor! Midden rechts is Fred Oster. Foto: ©Louis Fraanje

Onze achtertuin

,,De Veluwe werd tot in detail vertoond, een gebied waar we ontzettend trots op mogen zijn. Want het gaat natuurlijk ook een beetje over de achtertuin van ons allemaal. De film opent onze ogen voor prachtige bossen, eindeloze stuifzanden en uitgestrekte heidegebieden. Daarom is ‘Wild’ van grote betekenis voor Ede en omgeving”;, aldus burgemeester René Verhulst. Ook zijn voorganger Cees van der Knaap was van de partij, omdat hij als ambassadeur zijn steentje had bijgedragen om financiële bronnen aan te boren voor de realisatie van de film.

Filmmakers Janetta en Henk Bos van “Wildernis in Drenthe” in gesprekk met Louis Fraanje – Foto: ©Fransien Fraanje

Kroon op werk

,,Ik ben wild van deze film”, reageerde Louis Fraanje na afloop. De bekende Lunterse natuurliefhebber en Veluwe-expert vindt het heel fijn dat er met de film een positief beeld over de lokale natuur wordt geschetst. ,,Het is niet niks wat Luc Enting gedaan heeft. Dit is echt de kroon op zijn werk.”

Tekst: ©Freek Wolff/BDU                                                                 Bron: Barneveldse Krant/Ede | Ede Stad

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Meer nieuws: Wild, de nieuwste film van Luc Enting

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/01/25/natuurfilm-wild-premiere-ede/