Het hert “Lambertus” op de Hoge Veluwe – Deel 1

Even terug in de tijd met het hert Lambertus

Onlangs kregen wij via de mail een reactie met de bijbehorende foto’s van Marja van der Steen uit Rheden.

In eerste instantie dachten wij met een heel ander hert van doen te hebben, maar bij het doorzoeken van ons fotoarchief en het vergelijken met onze eigen opnamen, bleek bij nader inzien dat dit hert toch verrassend veel gelijkenis vertoonde en dat hij het ook daadwerkelijk moet zijn.

*******************************************************************************

Beste redactie,

Misschien een leuke toevoeging op het onlangs geschreven stukje over hert Lambertus. Ik vermoed dat bijgevoegde foto die ik afgelopen zomer op maandag 19 juni 2017 maakte, ook een plaatje is van dit hert. Ik kon hem vrij dicht benaderen en rustig foto’s maken, terwijl hij knabbelde van de jonge blaadjes. Hij liep vrij dicht naast het pad dat langs het buitenraster loopt, rechtsom vanaf ingang Schaarsbergen. (Zie de twee foto’s hieronder)

Hartelijke groet, Marja van der Steen uit Rheden (Gelderland)

Het hert Lambertus in bastgewei op Foto: ©Marja van der Steen

Zij-aanzicht van Lambertus, het gewei is nog in opbouw – Foto: ©Marja van der Steen

*********************************************************************************************************************

Woensdag 12 juli 2017

Ik reed laat in de avond, zo tegen de klok van tienen, dus net voor sluitingstijd in de richting van de uitgang Schaarsbergen, ter hoogte van de boswachterswoning “Everwijnserf”, toen ik rechts van mij een hert zag staan. Hij stond daar heel rustig, op nog geen tien meter van de weg, naar een paar wandelaars te kijken.

Hert Lambertus in de buurt van de boswachterswoning “Everwijnserf” – Foto: ©Louis Fraanje

Oneven 14-ender

Zijn tamme gedrag vertoonde dezelfde eigenschappen zoals we bij het legendarische hert Hubertus ook zien, al had ik er op dat moment nog totaal geen idee van, dat hij bijna een half jaar later als Lambertus door het leven zou gaan.  Bij het tellen van de enden van zijn gewei, telde ik rechts 5 enden en de linkerkant 7 stuks, dus was het een oneven 14-ender.

Toch leek het hert mij niet veel ouder, dan zo’n 2 á  3 jaar, tenminste als ik reken dat de rozenstokken nog aardig hoog op zijn kop stonden en dan pas het gewei begon. De rechterstang van het gewei vertoonde ook een beschadiging aan de middentak. Op het onderstaande filmpje is dat ook duidelijk te zien!

Het jonge hert bleek een oneven 14-ender te zijn – Foto: ©Louis Fraanje

*********************************************************************************************************************

Zondag 10 september 2017

Onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg uit Harskamp, zagen Lambertus op die bewuste zondag in het terrein, tegenover het Reemsterveld staan. Lekker in hetzonnetje te genieten, het gewei is nog helemaal intact.

Hert Lambertus tegenover het Reemsterveld – Foto: ©Florus van den Berg

Maandag 25 september 2017

Ik was in de middag zo rond 3 uur bij de ingang Schaarsbergen het park binnengereden, op weg naar de bronst, toen ik hem links van mij op de akker bij de Roggekamp zag zitten. Ik ben toen nog even uitgestapt en een foto van hem gemaakt, maar hij bleef onverstoord en in dezelfde houding zitten. Dus… ben ik maar doorgereden, omdat  de lokroep van de bronst mij op dat moment meer bezighield.

Het hert Lambertus op de akker bij de Roggekamp – Foto: ©Louis Fraanje

*********************************************************************************************************************

Dinsdag 12 december 2017

Op die bekende winterse dinsdagmorgen, zag ik hem in het besneeuwde bos bij de Kemperberg tussen de bomen staan, een schitterend natuurmoment, dat ik niet snel zal vergeten. Daarover heb ik een mooi verhaal geschreven, dat op 14 december is gepubliceerd: Lees meer >>

Lambertus in de sneeuw tussen de bomen bij de Kemperberg – Foto: ©Louis Fraanje

Lees ook: Het hert “Lambertus” op de Hoge Veluwe – Deel 2

_____________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje dat ik op woensdag 12 juli 2017 maakte:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/01/05/hert-lambertus-deel-4/