In en om de oude jachthut – Deel 17

Forsthaus Falkenau en boswachter opa Gerrit van Uffelen…

Wie veel buiten is en graag door de bossen zwerft, heeft op gezette tijden, behoefte om eens lekker onderuit gezakken en in gedachten verzonken, bij het haardvuur te zitten.
Als je dan ook nog in de unieke omstandigheid verkeert, dat je zoiets in de oude jachthut van je allerbeste vriend kunt doen, ben je  – mijns inziens – een gelukkig mens!

Thuisvoelen

Eenmaal op weg hierheen wordt ik overweldigd door het schitterende winterlandschap om mij heen. Dan mijmer ik zomaar wat voor mij uit en waan mij in de wildernis, ik hoef hiervoor dus echt geen verre reizen te maken. Hier in de bossen van de Veluwe voel ik mij ‘thuis’, als een echte vrijbuiter in het land van hei en dennen, midden tussen de edelherten en wilde zwijnen, dat is echt mijn lust en mijn leven!

Het wonderschone Veluwse winterlandschap is overweldigend – Foto: ©Louis Fraanje

Intense beleving

Als ik een tijdje later in de oude jachthut, gezeten in de oude rookstoel vlak bij de kachel, waarin het houtvuur er lustig op los vlamt, eens nadenk over alles, dan stel ik mij de vraag: “Wat heeft een mens – op zo’n moment – dan nog meer te wensen?” Volgens mij, niets toch zeker?  Dat is natuurlijk heel persoonlijk en ik begrijp zoiets heel goed en gelukkig maar. Misschien heeft het ook wel een beetje met de komende Kerstdagen  te maken, dan beleef je deze dingen vaak nog intenser!

Mijmeringen in de jachthut – Foto: ©Fransien Fraanje

Opa de boswachter

Onwillekeurig moet ik ineens aan mijn overleden opa Gerrit van Uffelen (1869-1926) denken, die aan het begin van de vorige eeuw als boswachter bij Staatsbosbeheer in dienst kwam.

Het huisje aan de Nieuw Millingenseweg, waar opa met zijn gezinnetje woonde aan het begin van de vorige eeuw en waar ook mijn moeder geboren is, staat er nog altijd en ziet er in grote lijnen nog hetzelfde uit.  De twee leilindes staan inmiddels al heel wat jaren, als trouwe wachters voor het huis aan de rand van het mooie Veluwse dorp Kootwijk.

De boswachterswoning van opa aan de Nieuw Milingenseweg in de winter – Foto: ©Louis Fraanje

Boswachter en   Förster 

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar als ik aan deze opa denk,  komt mij bijna tegelijkertijd boswachter Martin Rombach uit de TV-serieForsthaus Falkenau  voor de geest. Deze serie die in het winterseizoen, wekelijks te zien was bij Duitse zender ZDF en draaide van 1988 tot  2009 was bij mij favoriet. Niet dat ik zo’n TV-freak ben, nee… echt niet, laat mij maar lekker door de bossen zwerven,  maar de Förster in deze serie riep bij mij onwillekeurig herinneringen op aan mijn opa boswachter Gerrit van Uffelen.

Boswachter Gerrit van Uffelen(†) – Foto: ©Archief Fraanje

Förster Martin Rombach – Foto: ©Archief ZDF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Nostalgie en romantiek

Och, een beetje nostalgie met een sausje romantiek, is toch niemand vreemd, een heilzame wereld waar je soms naar kunt verlangen, maar die reeds lang verleden tijd is geworden.  Hoe dan ook, ik heb jarenlang genoten van deze familie-serie, waarbij ik moet opmerken dat men er echt werk van maakte en niet zomaar wat flauwekul op het scherm bracht.

Iedere week was er een ander thema, een onderwerp dat ook daadwerkelijk te maken had met het bos en alles wat daarmee samenhangt. De schilderachtig gelegen   boswachterswoning in het Bayerische Wald, maakte het plaatje compleet, helaas… ook dat is inmiddels allemaal historie, maar de herinnering blijft!

De boswachterswoning van Förster Martin Rombach in de TV-serie Forsthaus Falkenau – Foto: ©Archief ZDF

De moeite waard

Ik ben er vast van overtuigd, dat veel van mijn vrienden en kennissen uit de ‘Groene’ wereld, destijds deze Duitse TV-serie, die op ZDF werd uitgezonden, met veel plezier gevolgd hebben, want het was echt de moeite meer dan waard.

Nadat de acteur Christian Wolff, die  de rol van Förster Martin Rombach op een meesterlijke wijze vertolkte, er vroegtijdig  – om gezondheidsredenen – mee was gestopt en een ander zijn rol overnam, ging de glans er zienderogen vanaf en verdween de serie enkele jaren daarna van de buis!

Nederlandse TV-serie

Misschien een goede tip voor de TV-makers in ons eigen land, want zeker bij ons op de Veluwe zijn er genoeg onderwerpen die zich uitermate voor zo’n serie lenen. Daar komt nog eens bij, dat wij hier schitterende locaties hebben om natuuropnames te maken. Mooie natuurterreinen die daarbij ook nog eens een verscheidenheid aan grote en kleine dieren herbergen, dus… waarom niet?

Lees ook: In en om de oude jachthut – Deel 18

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/12/23/en-om-oude-jachthut-deel-18/