Spannende verhalen bij het kampvuur

Verhalenvertellen voor de Tienerclub Tamim van de Bethelkerk in Ede

Het was al enige tijd geleden afgesproken en iedereen was dol enthousiast, een kampvuur op een open plek in het bos en spannende verhalen.
Op vrijdagavond 8 december zou het gaan gebeuren en alles was tot in de puntjes geregeld, Erik Langbroek had de vergunning geregeld bij de gemeente Ede en samen met de andere vrijwilligers  voor stookhout en blusmiddelen en versnapperingen gezorgd.
De boswachter was ook nog even langs geweest, maar alles bleek dik in orde te zijn.

Dik pak sneeuw

Maar… wat we niet wisten,  dat het weer ineens om zou slaan en Koning Winter alles met een dik pak sneeuw zou bedekken. Ja… echt winter dus, maar wat wil je ook? Het is inmiddels ook al december en nog eventjes dan is het Kerstfeest!

Het was nu echt winter geworden met een dik pak sneeuw – Foto: ©Louis Fraanje

Barre weersomstandigheden

Sneeuw en koud… Zal het wel of niet doorgaan? Zal het kampvuur blijven branden? Zal de Veluwse verhalenverteller Louis Fraanje wel komen met deze bare weersomstandigheden? En zullen de tieners wel komen? Of zitten die liever binnen met dit weer? Allemaal vragen, vragen en nog eens vragen, maar het antwoord was heel duidelijk op deze eerste echte winteravond met een dik pak sneeuw!

Spannende verhalen door Louis Fraanje bij het kampvuur - Foto: ©Annette Hoogwerf

Spannende verhalen door Louis Fraanje bij het kampvuur – Foto: ©Annette Hoogwerf

Spannende verhalen

Tieners van tegenwoordig zijn niet van suiker, is gebleken, tenminste … die hier vanavond naartoe waren gekomen! In het donker, in de sneeuw sukkelden we met vijftien tieners richting de Ginkelse heide om een groot kampvuur te stoken.
Gewapend met warme chocolade melk, broodjes, knakworst en marshmallows, trotseerden we de sneeuw en kou, om naar spannende verhalen van de Veluwse verhalenverteller Louis Fraanje te luisteren. Zie uitsnede foto rechts >>

Overzicht van de vertelling bij het kampvuur in de open lucht – Foto: ©Annette Hoogwerf

Schoten

Tijdens de vertelling, hoorden we in  de verte – als het ware – de postkoets voorbij razen, waren we getuigen van een overval door struikrovers, waarbij het er niet zachtzinnig aan toe ging en vermoordde de baas van de Mechelse herberg een marskramer in koele bloede. Maar ook verhalen over de voortdurende strijd tussen jachtopzichters en stropers van vroeger, waarbij de schoten van het stropersgeweer  hoorbaar waren en de kogels je bijna om de oren vlogen!

In het veld zat de stroper in een kuil – Foto: ©Louis Fraanje

Deelgenoot

Verhalenverteller Fraanje is misschien wel de personificatie van een heel oud verleden, dat plotseling weer springlevend kan worden als hij gaat vertellen.
Net zoals onze voorouders dat deden, nam hij zijn luisteraars mee op deze decemberavond bij het kampvuur in de open lucht,  om ze deelgenoot te maken van dat verre verleden. De geschiedenis herhaalt zich met deze oeroude verhalen op deze oeroude Veluwse grond van bos en heidevelden.

Verhalen bij het kampvuur – Foto: ©Annette Hoogwerf

                                                                                                                                                            Goed en kwaad

De romantiek in al deze verhalen,  geeft je een soort ‘heimwee’ naar vroeger, een tijd waarin alles nog kleinschalig was en niet zo gehaast als in onze samenleving, die in een razendsnel tempo aan het digitaliseren is.
Verhalen met een moraal, waarin het kwade bestreden en het goede beloond wordt! Louis Fraanje ontpopt  zich hierin misschien welhaast  als de Robin Hood van deze tijd!

Twee werelden

Vanavond waren wij als begeleiding en zeker ook de tieners, in een totaal andere wereld, want de kinderen van tegenwoordig zijn bijna digitaal vanaf hun geboorte. Zij worden bij wijze van spreken met een mobieltje in hun knuistjes geboren.  Deze generatie is opgegroeid in het digitale tijdperk met toegang tot internet, mobiele telefoons, social media en streaming, het is een integraal onderdeel van hun leven geworden.

Hoe geheel anders is de wereld van deze verhalenverteller, die al jarenlang en met veel passie,  deze oude Veluwse verhalen vertelt. Met als zijn grote voorbeeld,  de bekende Veluwse  schrijver en natuurvriend Jac. Gazenbeek(1894-1975), die  ze heeft opgeschreven in zijn vele boeken over dit “Wilt en bijster landt van Veluwen”!

Het was spannend, het was koud, het was gezellig!

Tekst en foto’s:  ©Annette Hoogwerf

______________________________________________________________________________________________________________________

Lees het stropersverhaal hier:  Een schim stond in de Kerstnacht

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/12/21/spannende-verhalen-kampvuur/