Noordwaarts naar Texel – Deel 24

Texel is een ‘eldorado’ voor vogels en vogelliefhebbers…

Heerlijk om hier weer te vertoeven, ook al is het herfst en waait de wind onophoudelijk door je grijze haren, het deert ons niet, het versterkt alleen nog maar eens extra dat ‘vrijheidsgevoel’! Mede door de wind vliegen ook de dagen voorbij en inmiddels is het alweer donderdag 9 november, dus morgen moeten we alweer naar huis.

Maar… iedere dag trekken we er op uit en vandaag zwerven we over de oostkant van het eiland. Als we boven op de Lancasterdijk staan, hebben we een prachtig uitzicht over het plassengebied met de molen Het Noorden, een prachtig Hollands landschap.

Gezicht vanaf de Lancasterdijk op de molen Het Noorden – Foto: ©Fransien Fraanje

Kijkscherm

Op een aantal plaatsen is men druk bezig geweest om iets extra te doen voor de vogels en… voor de vogelliefhebbers, het Binnendijks natuurontwikkelingsproject met sloten en plassen. Vanachter een houten kijkscherm heb je een schitterend uitzicht over het hele gebied, momenteel is er weinig te beleven, maar straks in het voorjaar is hier van alles te zien aan vogels van diverse pluimage.

Vanachter een kijkscherm heb je een schitterend overzicht op de plas – Foto: ©Fransien Fraanje

De Binnendijkse natuurontwikkeling belooft wat voor de toekomst – Foto: ©Fransien Fraanje

Vogels van velerlei pluimage

We rijden maar door en even  voorbij De Cocksdorp zien we links in een braakliggende akker een aantal rotganzen, met daar tussendoor bonte strandlopertjes en enkele scholeksters. Vogels van velerlei pluimage en allemaal zijn ze druk doende met eten zoeken en daarbij wordt er nog al eens een snibbig gedaan met de snavel als de concurrentie te dichtbij komt. Iets verderop ontdekken we een drietal wulpen die ook nog even heerlijk staan te genieten in het najaarszonnetje.

Rotganzen, scholeksters en bonte strandlopertjes bij De Cocksdorp – Foto: ©Louis Fraanje

Een drietal wulpen in het najaarszonnetje op Texel – Foto: ©Louis Fraanje

Een lepelaar

In de namiddag rijden we naar De Petten, dit plassengebied is gelegen aan het Molwerk, de noordkant van de Mokbaai, nabij het Licht van Troost. In het broedseizoen kun je hier veel vogelsoorten tegenkomen, onder andere kluut, kokmeeuw, grauwe gans, bergeend en een kolonie grote sterns en visdiefjes. Vandaag moeten we het doen met wat bergeenden en… ontdekte Fransien als eerste nog een lepelaar. Ze was helemaal in haar sas, want deze grote witte vogel met zijn aparte snavel, waarmee hij door het water lepelt, heeft haar hart gestolen. Een uniek moment dus!

Terwijl de lepelaar aan het vissen is, komt er een bergeend voorbij – Foto: ©Louis Fraanje

Sfeervolle momenten

De zon zakt steeds lager en het wolkendek wordt dichter en dichter, maar als we in de richting van Den Hoorn rijden, komt er toch nog wat ruimte voor het laatste zonlicht. Fransien probeert deze sfeervolle momenten, schapen, een schapenboet en aan de horizon het kerkje van Den Hoorn, op de gevoelige plaat vast te leggen. Dit stukje Texel is misschien het mooiste en fotogeniekste plekje, zo voelen wij dat tenminste.

Schapen, een schapenboet en aan de horizon het kerkje van Den Hoorn – Foto: ©Fransien Fraanje

Het prachtige oude kerkje van Den Hoorn in de kleurrijke avondnevel – Foto ©Fransien Fraanje

Voorbij gevlogen

In dit late avondlicht nemen wij alvast weer een beetje afscheid van ons zo geliefde eiland Texel, helaas… morgen is het alweer voorbij, de dagen zijn voorbij gevlogen, het is niet anders. Zo staan daar twee Veluwse natuurliefhebbers, met de armen om elkaars schouder, te genieten van dit mooie en unieke natuurmoment. Stilletjes weerklinkt in de fluisterende wind, een geluid… het is de roep van de Veluwe, die… langzaam maar zeker, steeds sterker wordt. Vanavond gaan we nog even een bezoek brengen aan de Texelse Modelspoorclub in Den Burg, daarover wil ik graag in het volgende deel iets vertellen.

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 25

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/11/30/noordwaarts-naar-texel-deel-24/