Vergunning glyfosaat vijf jaar verlengd

Europa zwicht voor Monsanto

BRUSSEL (ANP/foodwatch) – De Europese vergunning van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat wordt met vijf jaar verlengd. Dat hebben de 28 EU-landen maandag besloten. Achttien landen, waaronder Nederland, stemden voor en negen tegen. Portugal onthield zich van stemming.

Voor een besluit moeten minstens 16 van de 28 EU-lidstaten daar steun aan geven. Eerder deze maand stemde de helft nog tegen. Duitsland, Polen, Bulgarije en Roemenië onthielden zich toen van stemming, maar gingen nu wel akkoord. De licentie zou op 15 december verlopen.

Glyfosaat zit verwerkt in het veelgebruikte Roundup van chemiebedrijf Monsanto – Foto: Foodwatch

Kankerverwekkend

Glyfosaat zit verwerkt in het veelgebruikte Roundup van chemiebedrijf Monsanto en zou volgens Europese boerenorganisaties noodzakelijk zijn om de voedselvoorziening op peil te houden. Al jarenlang woedt er een grote controverse over de risico’s van glyfosaat. De Wereldgezondheidsorganisatie en veel onafhankelijke wetenschappers wijzen op de risico’s ervan voor mens en milieu. In 2015 classificeerde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze stof als “waarschijnlijk kankerverwekkend”.

Demonstratie tegen glyfosaat in Brussel – Foto: cc twitter

Strijd moet doorgaan

Ruim 1,3 miljoen Europeanen hebben hun handtekening gezet onder een Europees burgerinitiatief tegen glyfosaat. Het Europees Parlement wil de komende vijf jaar gebruiken om het middel uit te faseren. De lidstaten willen daar echter niet aan, tot onvrede van onder anderen de Luxemburgse milieuminister Carole Dieschbourg‏. Zij stemde net als Italië en Frankrijk tegen een verlenging. ,,De strijd moet doorgaan.”

Carole Dieschbourg

Onverantwoord

Dat de Europese Commissie en 18 landen de private belangen van bedrijven als Monsanto boven het publieke belang van de volksgezondheid zet, vindt foodwatch onverteerbaar.

Dit bestrijdingsmiddel had gewoon verboden moeten worden: mogelijk kankerverwekkende stoffen als glyfosaat horen niet thuis in ons voedsel en drinkwater. Dat dit middel nu nog eens vijf jaar wordt toegestaan, is onverantwoord.

Bron: Foodwatch

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook de filmpjes:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/11/28/vergunning-glyfosaat-vijf-jaar-verlengd/