Abnormale reebokken – Deel 3

Een wel heel bijzondere reebok

Deze ontmoeting, die overigens maar heel kort duurde, vondt plaats op 20 juni 2011 ‘s morgensvroeg om iets over negenen in de dekking langs de Houtkampweg op de Hoge Veluwe. In een flits zag ik hem tussen de jonge sparren staan, greep mijn camera, knipte en… weg was hij, met grote sprongen verdween hij in het dichte bos dat er achter ligt.

reebok met apart gewei

Ineens stond hij daar tussen het tere groen van de jonge sparren – Foto: ©Louis Fraanje

Krom stukje 

Gelukkig één mooie opname en natuurlijk had ik er graag nog een paar gemaakt, maar blijkbaar had de bok daar geen boodschap aan en verdween. Trouwens, op de foto is heel duidelijk te zien dat hij een wel heel bijzonder gewei op zijn kop heeft staan. Zijn rechtse stang is langer en telt 4 enden en links heeft hij 2 enden en nog een heel raar krom stukje bij de rozenkrans, als ik het zo mag uitdrukken.

Op de foto is het kromme endje heel duidelijk zichtbaar – Foto: ©Louis Fraanje

Details

Toen de bok er vandoor ging, kon ik hem nog een keer in de lens vangen, maar eigenlijk had hij voor mooi, nog even iets meer in de richtin g van de camera moeten kijken, dan had ik ook misschien het endje boven aan de rechterstang wat beter kunnen zien. Allemaal details, die best belangrijk zijn, bij het goed beoordelen van het gewei.

De reebok vindt het blijkbaarwelletjes en gaat er vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

Herkenning

Het is natuurlijk alweer een hele tijd geleden, maar mocht iemand – per ongeluk – deze bok herkennen en eventueel ook nog op de foto hebben gezet, dan houdt ik mij aanbevolen. Nog mooier zou het zijn, als iemand iets meer nog zou kunnen vertellen over hem, want na deze ene keer, heb ik hem nooit meer gezien op de Hoge Veluwe.

______________________________________________________________________________________________________________________

Extra bericht!

Afwijkend

Op 16 september jl. schoot Jos van Aert uit Heerle deze afwijkende bok in Zuidwest-Brabant. De bok vertoonde geen afwijkend gedrag en bij het ontweiden en uitbenen zijn er geen afwijkingen geconstateerd. Het ontweid gewicht (15 kg) lag iets onder het gemiddelde voor dit gebied. Bij het villen van de kop bemerkte Van Aert dat de hersenen tot onder de huid zaten. Nadat de kop was afgekookt, kwamen deze – niet alledaagse – afwijkingen aan het licht.

Het afgekookte gewei van de reebok – Foto: ©Jos van Aert

Asymmetrisch gewei

Wij vroegen Sjeng Lumeij, consulent wildziekten, wat de oorzaak hiervan zou kunnen zijn. “Wat opvalt is dat er sprake is van een asymmetrisch gewei en botverval en botnieuwvorming in de schedelbeenderen. Een eerste reactie zou kunnen zijn, dat er sprake is van een tumor of een ontsteking van het schedeldak. De leeftijd van deze reebok maakt een tumor echter minder waarschijnlijk.

Uit literatuuronderzoek blijkt dat een ontsteking op basis van trauma waarschijnlijker is. Bij hertachtigen vergroeien de voorhoofdsbeenderen normaal gesproken niet, maar blijven door een naad van elkaar gescheiden. Een gat in het wandbeen kan bijvoorbeeld ontstaan door een stoot van het gewei van een rivaliserende bok. De beenvliesbeschadigingen kunnen aanleiding geven tot botwoekeringen en zorgen voor een vergroeiing van de voorhoofdsbeenderen.

Zijaanzicht van de schedel – Foto: ©Jos van Aert

Meerdere oorzaken

De asymetrie van het gewei kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan bij hertachtigen letsel van een achterpoot of eenzijdige castratie leiden tot abnormale geweivorming aan de tegenoverliggende zijde, terwijl beschadigingen aan de voorpoot of eenzijdige kiesafwijkingen kunnen leiden tot geweiafwijkingen aan dezelfde zijde. Dat leek bij deze bok niet het geval te zijn. Omdat het omliggende weefsel is verwijderd, is nader microscopisch of bacteriologisch onderzoek niet meer mogelijk. Een definitieve diagnose is dan ook niet te stellen,” aldus Sjeng Lumeij.

Heeft u een dier geschoten of gevonden dat een afwijking vertoont?

Laat het ongeopend en zorg voor koeling.
Neem vervolgens contact op met het Dutch Wildlife Health Centre of bel: 030-2537925

Met toestemming overgenomen: De Jager november 2017-No. 15 –  Waarvoor onze dank!

______________________________________________________________________________________________________________________

Lees ook: Reebok-rariteiten op de Hoge Veluwe

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/11/28/abnormale-reebokken-deel-3/