Jan van Schaffelaar heeft er een broertje bij!

Nóg een beeld voor heroïsch figuur Jan van Schaffelaar in Barneveld

Barneveld heeft sinds vrijdag 24 november jl. niet één, maar twee beelden van de heroïsche figuur Jan van Schaffelaar. Het nieuwe beeld van de Kabeljauwse ruiteraanvoerder werd om 16.00 uur onthuld bij het gemeentehuis. Op het Torenplein bij de Grote Kerk staat al een standbeeld, dit werd in 1903 onthuld..

Het bestaande beeld van Jan van Schaffelaar op het Torenplein – Foto: ©Louis Fraanje

Tweede beeld

Van Schaffelaar sprong op 16 juli 1482 van de door de Hoeken belegerde toren van Barneveld om zijn manschappen te redden. Behalve deze heroïsche daad is er weinig bekend over hem. Toch wilden de gemeente en kunstenaar Carel Koster meer nadruk op hem leggen.
‘Daarom besloten we samen dat ik een tweede beeld van de ridder zou maken’, vertelt Koster. ‘Het is een ridder in ruste geworden, omdat ik niet precies hetzelfde beeld als bij de Oude Kerk wilde maken.’

Het nieuwe ontwerp van Carel Koster bij Het Dijkje in Barneveld – Foto: ©Louis Fraanje

Het gezicht

Voor het ontwerp van het nieuwe standbeeld heeft Koster wekenlang onderzoek gedaan in de archieven van de gemeente. Op die manier heeft hij een beeld gekregen hoe Van Schaffelaar eruit moet hebben gezien.
Omdat het gezicht van de ruiteraanvoerder niet te herleiden is, heeft Koster het gezicht van zijn eigen vader uitgehouwen onder de helm.

Opmerking…

De vraag die ons en misschien ook anderen zal bezighouden; waarom het beeld met zijn rug naar het aankomende publiek is gericht? In onze ogen zou het beeld andersom, een mooier en vriendelijker aanzien geven. Gewoon even 180 graden draaien en klaar is Jan van Schaffelaar!

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/11/25/jan-schaffelaar-er-broertje/