Noordwaarts naar Texel – Deel 22

Een klein vogeltje bij het water en een vreemde weggebruiker…

Onderaan bij het water zien we een strandlopertje dat steeds net op de rand van de vloedlijn zijn kostje bij elkaar probeert te scharrelen. Iedere keer als er weer een golf breekt in de branding en het water naar voren rolt is hij er als de kippen bij, om te kijken of er iets van zijn gading bij zit.

Het is een heerlijk gezicht om dat kleine vogeltje zo druk bezig te zien daar bij het water. Wat een contrast, zo’n heel klein beestje ten opzichte van die enorme zee met zijn golven in de branding, net David en Goliath.

Een strandlopertje dat op de rand van de vloedlijn zijn kostje bij elkaar scharrelt – Foto: ©Louis Fraanje

Boven ons hoofd zweven een drietal meeuwen, ze krijssen om het hardst – Foto: ©Louis Fraanje

Vrijheidsgevoel

Hoog boven ons hoofd zweven een drietal meeuwen, ze krijssen om het hardst, maar ik kan geen oorzaak vinden voor al dat tumult. Daarnaast geeft het tegelijkertijd – samen met de ruisende golven in de branding – een heerlijk gevoel van vrijheid. Op zo’n moment vergeet je even al je zorgen en zweef je als het ware mee op hun vleugels, boven het strand en de duinen van Texel. Deze steeds weer terugkerende beelden, van meeuwen, zee en de duinen, staan op ons netvlies gebrand en we koesteren ze als een kostbaar kleinood.

De rimpelige oude dame, bleek een hond...

De rimpelige oude dame…

- Foto's: ©Louis Fraanje

…bleek een hond – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

 

Oude dame

Als we even later terugrijden, zien we halverwege langs de kant van de weg een blauwe auto geparkeerd staan, met een rimpelige oude dame achter het stuur, tenminste zo leek het.

Eigenlijk waren wij er zomaar bijna aan voorbij gereden, maar… toen we nog eens goed keken, bleek het geen oude dame te zijn, maar een grote hond met veel rimpels. Hij of zij zat net achter het stuur of ze zeggen wilde: “Nou… wat willen jullie eigenlijk van mij?” Een ontzettende komische situatie om te zien, echt lachen!

Over heel Texel ligt een uitgebreid fietspadennetwerk – Foto: ©Louis Fraanje

Prachtige doorkijkjes bij de kronkelende fiets- en bospaden – Foto: ©Louis Fraanje

Feestelijk aanzien

Zodra we het bos inrijden, raken we in de ban van de herfst, die hier met haar prachtige kleurenpalet, de natuur rijkelijk heeft bedeeld. Het bruin, geel en groen van de verkleurende bladeren geeft ook hier op het eiland, het bos een feestelijk aanzien. Prachtige doorkijkjes bij de kronkelende fiets- en bospaden, zijn voor ons als fotografen een dankbaar onderwerp om op de gevoelige plaat vast te leggen.

Het bos is helemaal in de ban van de herfst – Foto: ©Louis Fraanje

Heggemus en kramsvogel

Ineens ontdekken we ergens onder de struiken een heggenmus en hoewel dit een van de meest voorkomende broedvogels van ons land is, zijn ze bij veel mensen vrijwel onbekend. Dit komt door zijn verborgen bestaan in en onder struiken en heggen. Heggenmussen vliegen niet vaak en scharrelen vooral over de grond om voedsel te zoeken. Het kleine vogeltje doet ons – met een beetje fantasie – tegelijk denken aan de kramsvogel en dan in een kleinere uitgave!

Ergens onder een struik ontdekten we een heggemus – Foto: ©Louis Fraanje

Mooi en boeiend

Zo kunnen vaak de hele kleine dingen in het leven, een mensenhart in beroering brengen. Want in ons kleine landje is genoeg te beleven, als je het maar zien wil. Veel vakantiegangers reizen jaarlijks naar verre landen om daar te genieten van de uitheemse natuur, vaak beseffen ze niet, hoe mooi en boeiend het in hun eigen land kan zijn. Als we ons gaan verdiepen in de wonderen der natuur, zullen we ons er steeds weer over verbazen, hoe fantastisch het allemaal in elkaar steekt. En dat we mede hierdoor, wat meer verantwoord met de Schepping om zullen leren gaan!

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 23

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/11/23/noordwaarts-naar-texel-deel-22/