Grote Zilverreiger op jacht bij Jachtslot Sint Hubertus

De symboliek van een vogel en heer Kröller op de Hoge Veluwe

De voorzitter van de Jac. Gazenbeekstichting heeft enige tijd geleden deze voormalige beroepswoudloper tot lid van het “Hubertus-team” gebombardeerd. Dan is er geen weg terug en derhalve toog ik samen met mijn vrouw op vrijdag 17 november jl. naar het Park De Hoge Veluwe op zoek naar “onze vriend”. Dat de herfstvakantie voorbij was liet niets aan duidelijkheid te wensen over opdat het opvallend rustig was in het Park. Dus wel zo prettig. De vorige twee dagen was het grauw, grijs en miezerig weer. Daarbij ook nog waterkoud. Echt wat men noemt: De donkere dagen voor Kerstmis zijn in aantocht.

Het Jachtslot Sint Hubertus met inzet Grote Zilverreiger -Foto: ©Ton Heekelaar

Jager voor het Jachtslot

Deze vrijdag was het echter mooi zonnig weer en weinig wind. Desondanks, helaas geen kop of staart van “Huub” waargenomen. Maar…in de vijver van het imposante St. Hubertus Jachtslot zagen wij een Grote Zilverreiger staan. Die prachtige witte vogel met zijn geelkleurige dolksnavel is tijdens de zomer getooid met schitterende lange sierveren. Tijdens onze waarneming symboliseerde de vogel op zijn hoge stelten de gepassioneerde hobby van de voormalige eigenaar van het Park. Het unieke buitenverblijf fungeerde voor de heer Kröller immers ook voor de jacht……….

Grote Zilverreiger 2

De Grote Zilverreiger zweeft als een ballerina op de vijver – Foto: ©Ton Heekelaar

De Grote Zilverreiger (Ardea Alba)

Hebben we enige tijd vanuit onze geparkeerde bolide gade geslagen. Hierbij werd tactiek bepaald om zonder verontrusting diens jachtactiviteiten te kunnen platen. Mijn vrouw besloot -gewapend met verrekijker- lekker warm in de bolide te blijven zitten. Dus sjouwde ik met mijn hele fotohandel op de nek en driepootstoeltje onder de arm -behoedzaam- naar de rand van de vijver. De jager was in opperste concentratie tijdens zijn jachtactiviteiten en had kennelijk weinig oog voor deze buitenfotograaf. Bij de vijver gearriveerd was de afstand voor mooi aan de ruime kant voor mijn 500mm tele-objectief. Desondanks, toch maar snel de hele fotohandel geplaatst om vervolgens op mijn driepootstoeltje achter de camera te posten.

Grote Zilverreiger 3 HV

Grote Zilverreiger heeft “weidmansheil” (jagers geluk) – Foto: ©Ton Heekelaar

Tijdens het windstille weer

Was op deze na-middag geen enkele rimpeling in het water te bespeuren. Daarom was het genieten van het schitterende spiegelbeeld gelijk een ballerina over de dansvloer zweeft. En dan plotseling… alsof een katapult wordt afgeschoten schiet de lange hals met de geelkleurige dolksnavel vooruit. Deze verdwijnt volledig onderwater om vervolgens met vis en slierten waterplanten weer boven te komen. In no-time verdwijnt de vis, met de kop naar voren, in het grote keelgat om via de lange hals in de maag te belanden.

Met veel gespetter opstijgen om de jacht elders voort te zetten – Foto: ©Ton Heekelaar

Twee wandelaars in aantocht

Met gevolg dat de witte jager zich kennelijk niet op zijn gemak voelt. Wanneer de wandelaars aan de overzijde van de vijver te dicht bij komen, vindt de jager het tijd om te verkassen. Majestueus gaat deze onmiddellijk op de wieken om een eind verder op een rustige plaats in de vijver neer te strijken. Vervolgens zagen wij dat ook daar de jacht werd voortgezet. Hopelijk levert die stek nog meer jachtgeluk op…

Als de vogel op de wieken gaat lijkt hij nog imposanter – Foto: ©Ton Heekelaar

Tot slot

Uit eigen waarneming hebben wij vastgesteld dat niet iedere jachtpoging ook daadwerkelijk resultaat oplevert. Zie onderstaand korte filmpje.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/11/21/grote-zilverreiger-op-jacht-jachtslot-sint-hubertus/