Plotseling overstekend edelhert doodgereden

Edelhert dood na botsing met auto in Arnhem

ARNHEM – Op de Koningsweg bij Arnhem is woensdagavond 11 oktober jl. rond 22.00 uur een groot edelhert, dat plotseling de weg overstak, tegen een auto gebotst. De vrouwelijke bestuurder bleef ongedeerd, maar het dier overleed door de klap.

Het hert heeft de klap niet overleefd – Foto: ©Jean-Marc Regelink/Persbureau Heitink

Rond 22.00 uur kwam de melding binnen dat een vrouw een groot dier had aangereden, ter plaatse bleek het te gaan om een groot edelhert. Het beest stak plots de weg over en een aanrijding was niet te voorkomen.

De plaats van de aanrijding – Foto: ©Gelre Nieuws

De bestuurster raakte niet gewond en is opgehaald door een bekende van haar. Haar auto raakte zwaar beschadigd en is afgesleept door een berger. Het dode dier is door een faunabeheerder opgehaald.

De auto waar het hert mee in botsing kwam – Foto: ©Gelre Nieus

Bron: Gelre Nieuws

_______________________________________________________________________________________________

Aantal wildaanrijdingen stijgt

Jaarlijks zijn er officieel 7.000 tot 8.000 geregistreerde aanrijdingen tussen weggebruikers en grote zoogdieren. In Noord-Holland gaat het ‘slechts’ om ruim honderd botsingen met reeën of damherten, maar meer naar het oosten neemt het aantal ongevallen flink toe. In Gelderland komen er zo’n 1.200 tot 1.400 reeën per jaar om in het verkeer.

Rond de Veluwe komen daar nog eens 75 tot 85 aanrijdingen met edelherten bij, 25 met damherten en 250 tot 400 met wilde zwijnen. Daardoor moeten jaarlijks enkele tientallen personen naar het ziekenhuis, en is er af en toe een dode te betreuren. Waarschijnlijk zijn er meer zware ongelukken: een automobilist die schrikt van een overstekend dier, uitwijkt en de dood vindt tegen een boom, komt niet in de statistiek.

Gijs van Aardenne van de stichting Wildaanrijdingen Nederland denkt dat in werkelijkheid het aantal botsingen nog veel hoger ligt. ‘Daar is geen goed zicht op. Buiten de Veluwe is de registratie én de afhandeling niet goed geregeld. Mede door onze contacten met jagers weten wij dat er in Nederland jaarlijks 10 duizend reeën worden doodgereden, ongeveer 12 procent van de populatie. En dat aantal is vrijwel overal stijgend.’

Edelhert aangereden door auto – Foto: ©Eline de Jong

Edelhert

Van Aardenne beraamt de schade van aanrijdingen met reewild op 25 miljoen euro per jaar. Voor de bestuurders zijn vooral de ‘confrontaties’ met edelherten gevaarlijk. Een flink zwijn kan wel 100 kilo wegen, maar staat dicht op de grond, waardoor de auto de klap opvangt. Faunabeheerder Han ten Seldam: ‘Een edelhert van 200 kilo staat hoog op de poten; die wordt geschept en kan door de voorruit komen’.

Bron: De Volkskrant

_______________________________________________________________________________________________

Meer info: Stichting Groennetwerk

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/11/15/plotseling-overstekend-edelhert-doodgereden/