Hert komt een kerk binnenwandelen!

Een vreemde gewaarwording, zo’n kerkbezoeker…

Het zal je maar gebeuren, dat je bezig bent in de kerk als koster of schoonmaakster en plotseling komt daar heel rustig een levensgroot edelhert de kerk binnenwandelen.
Dat gebeurde in de Église Saint-Eustache (Sint-Eustachiuskerk) in Parijs en de koster die in de kerk aanwezig was, heeft het gefilmd. Inmiddels alweer twee jaar geleden op 28 oktober 2015, een wel heel vreemde gewaarwording!

Emotioneel natuurmoment

Toen ik het filmpje voor het eerst tegenkwam op you tube en het eens goed had bekeken, dacht ik bij mezelf, daar moet ik wat mee doen, maar wist eigenlijk niet zo goed, hoe of wat. Maar… telkens als ik er naar zit te kijken, word ik gegrepen door dit mooie en emotionele ‘natuurmoment’. Twee totaal verschillende werelden die hier op deze religieuze plek zomaar ‘onverwachts’ samenkomen. Echt… heel bijzonder en het raakt mij – keer op keer – heel diep in mijn hart en dat heeft alles te maken met mijn grote liefde voor het roodwild en daarnaast natuurlijk de eerbied voor mijn Schepper!.

Wat een schitterend moment in de kerk – Foto: ©Filmfragment

Poolshoogte nemen

Er wordt in jagerskringen vaak gesproken over de legende van Hubertus en vandaag is het zijn naamdag en omdat wij daar al eerder over hebben geschreven, vonden wij deze bijzondere gebeurtenis wel heel toepasselijk om vandaag aan u te laten zien. Nu zijn de rollen – als het ware – eens omgedraaid, het hert komt vanuit het bos de kerk inwandelen. Daarbij zou je kunnen denken, dat hij eens poolshoogte komt nemen hoe het met Sint Hubertus is afgelopen?

Een vreemde gewaarwording, zowel voor het hert als voor de fotograaf – Foto: ©Filmfragment

 ****************************************************************************************************************************************
Het legendarische hert “Hubertus” op het Nationale Park De Hoge Veluwe

Het legendarische hert “Hubertus” voor het Jachthuis Sint Hubertus op NP de Hoge Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Jarenlang gevolgd
Natuurlijk mag op deze pagina het beroemde hert “Hubertus” niet ontbreken, dit hert is met zijn zesde kop in zijn zevende levensjaar, inmiddels al 22-ender. Al die jaren volgen wij het dier op de voet en hebben inmiddels al meer dan honderd delen over hem geschreven.

Lees meer: Het legendarische hert “Hubertus” 

*****************************************************************************************************************************************

De meest bekende legende over de bekering van Hubertus:

“Het was Goede Vrijdag. Terwijl alle mensen naar de kerk togen, ging Hubertus met zijn vrienden uit jagen. Op een goed moment verwijderde hij zich een stukje van de overigen, omdat zijn honden achter een hert aanzaten.

Hij was dus alleen toen plotseling uit de bosjes een hert op hem toetrad met een kruis in het gewei. Hubertus sprong van zijn paard en viel op zijn knieën.

Hij hoorde hoe een stem tot hem zei: “Hubertus, waarom verdoe je je tijd met dit soort bezigheden? Van nu af zul je niet meer dieren vangen, maar mensen.” Hubertus antwoordde: “Heer, wat moet ik doen?” Waarop de Heer zei: “Ga naar mijn dienaar Lambertus, de bisschop van Maastricht. Deze zal u mijn wil kenbaar maken.” Toen verdween de verschijning en Hubertus ging dus naar Maastricht.”

***

Het visioen van Sint Hubertus uit 1892 – Schilderij: Wilhelm Carl Räuber(1849-1926) Eigendom: ©Bayer.Staatsgemäldesammlungen

Lees ook:  Legende van Sint Hubertus

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/11/03/hert-komt-kerk-binnenwandelen/