Natuur en cultuur op Gazenbeek-avond in Lunteren

Overhandiging Gazenbeek-document en mooie natuurbeelden van Louis Fraanje… 

Het was donderdagavond 5 oktober heel gezellig op de jaarlijkse “Gazenbeek-avond” bij Partycentrum Floor in Lunteren. Mede door de barre weersomstandigheden was de opkomst minder dan voorgaande jaren, maar toch konden bij elkaar zo’n vijftig bezoekers genieten van deze jaarlijkse bijeenkomst. Helaas kon inmiddels oud-bestuurslid Liseth Elbertsen niet aanwezig zijn, zij heeft inmiddels – vanwege haar drukke werkzaamheden – haar bestuursfunctie neergelegd.

Inzichtelijk gemaakt

Na de opening door stichtingsvoorzitter Louis Fraanje, kreeg de heer Peter van Beek, gemeente-archivaris van Ede, Barneveld en Scherpenzeel het woord. Hij benadrukte nog eens, hoe belangrijk het is om dit cultureel erfgoed te inventariseren en bewaren, maar het ook als zodanig inzichtelijk te maken. Hij wilde nog wel even kwijt, dat hij eertijds na de toezegging voor de overname van het Gazenbeek-archief, bij een bezoek aan het toenmalige Gazenbeek Centrum, zich wel even achter de oren moest krabben. “Tjonge… jonge… wat een archief, de helft is mij niet aangezegd!” aldus Van Beek. Na zijn toespraak overhandigde hij het 165 pagina’s tellende document, waarin alles tot in de kleinste details is uitgewerkt, aan voorzitter Louis Fraanje van de Jac. Gazenbeekstichting!

De heer Peter van Beek overhandigd het document aan voorzitter Louis Fraanje – Foto: ©Fransien Fraanje

Inventariseren archief was monnikkenwerk…

Vrijwilliger bij het Gemeente Archief van Ede, de heer Henk Jochemsen, die deze geweldige klus op zich had genomen, werd door voorzitter Louis Fraanje van de Jac. Gazenbeekstichting op deze avond extra in het zonnetje gezet. Twee jaar lang is hij bezig geweest om het archief van Jac. Gazenbeek en de gelijknamige stichtng te inventariseren.

“Een echt monnikkenwerk is het geweest, maar ik ben blij dat ik het heb kunnen doen en dat alles nu digitaal is vastgelegd. Niet alleen voor de Jac. Gazenbeekstichting, maar ook voor al die anderen die er straks zoveel profijt van hebben!” aldus Jochemsen. Meer info: Gazenbeek archief inventariseren, een flinke klus

Voorzitter Fraanje bedankt de heer Henk Jochemsen – Foto: ©Fransien Fraanje

Het Binnenveld

Daarna kreeg onze voorzitter de gelegenheid om zijn nieuwste natuurpresentatie “Naar buiten in het Binnenveld” aan de mensen in de zaal te laten zien. Dit mooie natuurgebied, ligt tussen Ede, Bennekom, Wageningen, Veenendaal en Rhenen.Een afwisselend landschap, dat erg aantrekkelijk is voor allerlei vogels en in het bijzonder weidevogels, maar ook zoogdieren zoals bijvoorbeeld hazen en reeën kwamen deze avond uitgebreid in beeld.

Het Binnenveld vanaf de Werftweg, aan de horizon de Grebbeberg – Foto: ©Louis Fraanje

Waardering

De prachtige natuur van het Binnenveld werd dan ook – letterlijk en figuurlijk – met veel ‘verve’, door natuurliefhebber Fraanje op een humoristische wijze aan elkaar gepraat. Menig keer klonk er een lach door de zaal, als hij weer eens een grappige opmerking maakte. Dat de mensen zijn verhaal zeer konden waarderen, bleek na afloop wel aan het daverend applaus.

Tenslotte…

Na deze interessante uiteenzetting werd het formele deel van de avond afgesloten en was het tijd voor een hapje en een drankje. Ook dit jaar werd op bescheiden schaal de inwendige mens gratis verzorgd. Gezien de positieve reacties van de donateurs en belangstellenden, kan de Jac. Gazenbeekstichting weer terugzien op een geslaagde “Gazenbeek-avond”! Het was weer een echte ouderwets gezellige avond, die zo herkenbaar is en eigenlijk enig in haar soort!

Tenslotte kunt u alvast in uw agenda voor volgend jaar noteren, dat de volgende Gazenbeek-avond
D.V. donderdag 4 oktober 2018 gehouden zal worden!

_______________________________________________________________________________________________

Inventarisatie Gazenbeek-archief in Ede

1165229576_EDE logo 4313 cv1165229576_EDE logo 4313 cvDe klus is geklaard! Vanaf nu is de inventarisatie van het gehele archief van Jac. Gazenbeek en de gelijknamige stichting afgerond. Alles is nu digitaal beschikbaar en in de leeszaal van het Gemeente archief Ede in te zien.

U kunt begrijpen dat de Jac. Gazenbeekstichting erg blij is en daarnaast de Gemeente Ede en in het bijzonder de mensen van het Gemeente Archief, hiervoor zeer erkentelijk zijn!

Toegang archieven… Lees verder >>

_______________________________________________________________________________________________

Leuk en onverwacht interview met Peter van Beek voor RTV Dordrecht bij archiefcongres van onze Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland dat op 12 en 13 juni 2017 gehouden werd..

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/10/10/natuur-en-cultuur-op-gazenbeek-avond-lunteren/