Levensbeschrijving van Rentmeester Memelink

BOEKENPLANK

Nieuwe uitgave in de reeks Historische Berichten Ede 

De titel is “Levensbeschrijving van Johan Herman Memelink (1881-1965) Rentmeester van de familie Kröller-Müller”. Deze levensbeschrijving heeft Memelink op latere leeftijd gemaakt voor een van zijn kleinzoons. In de afgelopen jaren is dit verhaal door meerdere onderzoekers naar de geschiedenis van Anton Kröller en Helene Müller gebruikt en ook geciteerd.
Kleindochter Margje Memelink vond het namens de familie tijd om het hele manuscript te publiceren. Zo is het levensverhaal van deze boeiende persoonlijkheid te lezen voor iedereen die dat wil.

Omslagfoto van Memelink tijdens een excursie in NP De Hoge Veluwe – Archieffoto

Publicatie Rentmeester Memelink

Sinds kort is de “Levensbeschrijving van Johan Memelink” te verkrijgen, rentmeester van de familie Kröller-Müller. Ongepubliceerde kopieën van dit levensverhaal deden al lange tijd de ronde, maar nu kan iedereen kennis nemen van dit historisch interessante verhaal.

Memelink woonde jaren in Huize Harscamp en in één van de vijf woningen in Hoenderloo. Hij heeft dankzij zijn werk voor de Kröller-Müllers mede vorm kunnen geven aan een bijzondere fase in de geschiedenis van wat nu de Hoge Veluwe is. In het boek vindt u daarover veel verhalen en anekdotes.

Huize Harscamp te Harskamp

Mentaliteitsverandering

Niet alleen de passages over zijn werk voor de Hoge Veluwe zijn interessant. Het is ook boeiend om te lezen over de ingrijpende ontwikkelingen en de mentaliteitsverandering in de Nederlandse landbouw rond 1900.

Lange tijd voerde Memelink namelijk het bewind voor de Kröller-Müllers op De Harscamp, een modelboerderij in die tijd.

Het boek

De uitgave is alleen nog als Ebook te bestellen!

Bestellen?
Alleen nog verkrijgbaar als EBook. Wilt u deze publicatie bestellen? Ga dan naar deze pagina voor meer informatie.

_______________________________________________________________________________________________

1165229576_EDE logo 4313 cv1165229576_EDE logo 4313 cvOver het gemeentearchief

Het Gemeentearchief Ede en Scherpenzeel bewaart de archieven van de gemeente Ede met de kernen Bennekom, Lunteren, Otterlo, Wekerom, Harskamp, Ederveen, De Klomp, De Valk, een klein gedeelte van Hoenderloo en Gelders Veenendaal (tot 1967).

 

Ook vindt u bij ons de archieven en de bilbiotheek van de gemeente Scherpenzeel. Daarnaast bewaren wij particuliere archieven, documentatieverzamelingen, kranten, boeken (de bibliotheek van het Gemeentearchief Ede en van de Vereniging Oud Ede), kaarten, foto’s en films.

Ook voor de jeugd is het verleden belangrijk, zeggen ze in Ede – Foto: ©Archief Gemeente Ede/Prinsenakker

Archieval

Het merendeel van de archiefstukken is openbaar en is digitaal aan te vragen of in te zien in de studiezaal. Een groot deel van onze bronnen is ontsloten via www.Archieval.nl de gezamenlijke portal van gemeentearchief Barneveld, Ede en Scherpenzeel.

Digitaliseren op verzoek

Wanneer u archiefmateriaal digitaal wenst te ontvangen, kunt u dit aan ons doorgeven. Uw aanvraag wordt vervolgens beoordeeld, want niet álle archiefstukken komen in aanmerking voor digitalisering.

 

 

Wilt u weten hoe het in z’n werk gaat?  Collecties: www.archieval.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/09/13/levensbeschrijving-rentmeester-memelink/