Vlinders in soorten en aantallen in de tuin – Deel 2 – Slot

Levensduur van een vlinder

Deze varieert van enkele dagen tot twee of drie weken, doch die van treksoorten als Atalanta en Distelvlinder die respectievelijk in de Zuidelijke landen van Europa en Noord Afrika overwinteren leven zelfs een aantal maanden tot een jaar. Daarbij is louter en uitsluitend het belangrijkste levens aspect om te “paren”. Dus vrouwtjes feromonen lucht op snuiven

De Citroenvlinder: Met zijn mooie lange holle zuig-roltong. De beide anten-nes voor op de kop zijn een bijzonder functioneel reuk-orgaan. Namelijk voor het zoeken van een partner en voedsel – Foto: ©Ton Heekelaar

Rupsen van de Atalanta met hun stekelige haren – Foto: ©Ton Heekelaar

Een waar (vr)eetfestijn – Foto: ©Ton Heekelaar

Waardplant

Brandnetelblad is de waardplant van diverse vlindersoorten om eitjes op af te zetten. Dus de cyclus gaat weer opnieuw van eitje, rups, pop tot vlinder.

De Koninginnepage is één van de grootste vlindersoorten in ons land. Hierbij wil ik vermelden, dat ik deze zomer van 2017 slechts twee keer (relatief kort) deze vrij schaarse vlindersoort in onze tuin te Velp heb waargenomen – Foto’s: ©Ton Heekelaar

Meer informatie: De Vlinderstichting

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk ook eens dit mooie filmpje van de Vlinderstichting:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/09/12/vlinders-soorten-en-aantallen-tuin-deel-2-slot/