Jonge vos aan het jagen

Onverwachte ontmoeting met een vos op zondagmorgen

Ben je op de Hoge Veluwe op zoek naar het hert “Hubertus”, die – ondanks onze verwachtingen – nog altijd niet naar de Wildbaanweg was vertrokken, maar gisteren dinsdag 4 september vernamen wij, dat hij daar toch is aangekomen, dus ook dat gaat spannend worden. We houden u op de hoogte!

Maar dan… zomaar ineens gebeurt het en sta je ‘oog in oog’ met Reintje de vos, dat overkwam ons afgelopen zondagmorgen 3 september. Want, wie verwacht nou ‘s morgens zo rond de klok van 10 uur een vos op zijn pad? Jannie en ik waren dan ook zeer verbaasd en wisten niet hoe snel wij onze fotospullen in stelling moesten brengen om hem in de lens te vangen..

Op het brede bospad zagen we ineens Reintje oversteken – Foto: ©Florus van den Berg

Eigen weg

Niet zo ver verwijdert van het bekende territorium van Hubertus, ligt een stuk open terrein met wat omgevallen boomstammen, daar dwars doorheen slingert een breed bospad en daar liep ineens die vos. Zo op het eerste gezicht te zien, leek het ons nog een jong dier, dat dit voorjaar is geboren en nu zijn eigen weg aan het zoeken is.

Oog in oog met de jonge vos – Foto: ©Florus van den Berg

Echte vrijbuiter

Zo gaat dat in een vossenleven, als je groot genoeg bent, wordt je de deur uitgestuurd en mag je het zelf uit gaan zoeken, heel anders dus dan bij ons mensen in een beschermde omgeving, verzorgd van de wieg tot het graf! Niks van dat alles bij Reintje, die is helemaal aan zichzelf overgeleverd en daardoor dan ook een echte ‘vrijbuiter’. Zo zwerft hij door de bossen en velden van de Hoge Veluwe en is hij dagelijks op jacht om zijn ‘kostje’ bij elkaar te scharrelen.

De vos jagend in het veld als een echte vrijbuiter – Foto: ©Florus van den Berg

Volleerde jager

Zo volgen wij de jonge viervoeter een tijdje met de camera en terwijl ik wat foto’s probeer te maken, filmt Jannie Reintje tussen het hoge gras. Als een volleerde jager loopt, rent en springt hij kris-kras tussen de hoge grashalmen door en heeft hij even later dan ook beet. Wat het is, kunnen we – vanwege het hoge gras – niet goed ontdekken, maar hij heeft in ieder geval beet. Zo hoort het ook in de vrije natuur en daarom moet je zo’n dier verder met rust laten en niet met allerlei soorten voedsel gaan lokken, om maar een mooie plaat van een vos te kunnen schieten!

Opeens kwam hij weer achter een boom tevoorschijn – Film/foto: ©Jannie van den Berg

Bedreiging

Ondanks dat er veel vossen in ons land voorkomen, zie je ze niet zo vaak en zeker niet zomaar overdag, zoals bij onze ontmoeting, dat is maar een zeldzaamheid. Dat er desondanks toch veel vossen zijn, heeft te maken met onze eigen consumptiemaatschappij met veel afval van etenswaren etc. Mede ook daardoor zorgen wij mensen er zelf voor, dat er in ons land het aantal grote predatoren niet wordt beperkt door het natuurlijke voedselaanbod. Daarom ook vormen onder andere teveel vossen een bedreiging voor de weidevogels en andere bodembroeders.

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/09/06/jonge-vos-aan-jagen/