Buizerd neemt een bad

Een blonde of witte buizerd in beeld

Ik heb het al vaker gezegd, in de natuur kom je steeds weer voor verrassingen te staan en telkens weer op een moment waarop je er totaal niet op rekent. Zo ging dat ook een tijdje geleden, toen ik een mooie ‘blonde’ oftewel een bijna ‘witte’ buizerd in beeld had. Ineens zag ik hem zitten op een tak van een omgevallen boomstam en eigenlijk stond hij al in de startblokken om weg te vliegen. Dus moest ik heel vlug reageren om hem goed in de lens te krijgen, want nu ging alles razendsnel en gingen zijn vleugels wijd uit en vloog hij weg.

De buizerd staat in de startblokken om te vertrekken  – Foto: ©Louis Fraanje

Onverwacht

Gelukkig kon ik hem tijdens de vlucht nog even ‘platen’ zoals dat heet en dat was het dan, maar… het onverwachte gebeurde nu, want bijna gelijktijdig vertraagde hij zijn vlucht weer en liet zich – tussen het hoge gras – op de grond zakken. In eerste instantie dacht ik dat hij een prooi had geslagen, omdat hij met zijn vleugels omhoog heen en weer paradeerde, maar er bleek achteraf  iets anders aan de hand.

De buizerd in de vlucht, op weg naar de plas Foto: ©Louis Fraanje

Badderen

Het hoge gras belemmerde mijn uitzicht, dus probeerde ik – met hangen en wurgen – vanuit mijn mobiele schuilhut de buizerd wat beter in beeld te krijgen. Toen kwam de aap(buizerd) uit de mouw, want wat was er nu eigenlijk aan de hand? Verscholen in het hoge gras lag een kleine plas en daar was de buizerd heerlijk aan het badderen gegaan. Af en toe ging hij helemaal kopje onder en je kon merken dat hij er zichtbaar van genoot.

Daar nam hij een heerlijk ochtendbad – Foto: ©Louis Fraanje

Nog een buizerd

Wat mij op een gegeven moment opviel, dat hij ondertussen steeds zijn omgeving goed in de gaten hield en af en toe in een bepaalde richting omhoog keek. Ik probeerde er achter te komen waar hij telkens naar zat te kijken en… ja hoor, daar zat ergens hoog in een boom nog een buizerd. Deze zat vanaf zijn hoge uitkijkpost, zijn soortgenoot te observeren die daar beneden uitgebreid toilet aan het maken was.

Boven in de boom zat nog een buizerd op de uitkijk – Foto: ©Louis Fraanje

Vanaf zijn hoge zitplaats observeerde hij zijn soortgenoot – Foto: ©Louis Fraanje

Onverwachte primeur

Het was een geplas en geplons van jewelste, gewoon een lust voor het oog om de vogel zo te zien badderen in het water. Ik had wel eens een merel of lijster e.d. zo bezig gezien, maar nog nooit een buizerd, dus was het voor mij een primeur om zo ‘onverwacht’ deelgenoot te worden van dit schitterende tafereel.

Een schitterend tafereel op een onverwacht moment – Foto: ©Louis Fraanje

Ik heb ook een stukje gefilmd, om nog eens heerlijk na te genieten van dit mooie natuurmoment en hopelijk u als bezoeker van de weblog ook!

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/08/19/buizerd-neemt-bad/