Noordwaarts naar Texel – Deel 20

Schepen, zeehelden en kibbeling in de haven…

We hebben onze ogen uitgekeken naar al die prachtige historische schepen daar in en om de haven van Oudeschild en heel even voelde ik mij een klein beetje net als onze zeeheld Michiel de Ruyter (1607-1676).

Tjonge, jonge, wat een totaal andere wereld, dan onze Veluwe, waar water een schaars artikel is, behalve dan aan de Randmeerkust met steden als bijvoorbeeld Elburg, Nijkerk en Harderwijk. In die steden voel je ook nog best wel de oude sfeer van vroeger en kun je de geur van touw, pek en vis, van tijd tot tijd nog volop inademen.

Zeilschepen, wind en de zee, een beeld uit een ver verleden – Foto: ©Fransien Fraanje

Vanaf de kade of op de boot kun je genieten van al het moois – Foto: ©Fransien Fraanje

Sfeer van vroeger

Ik ben er vast van overtuigd, dat menige liefhebber van schepen zijn hart en herinneringen hier op kon halen en de sfeer van vroeger ruimschoots proeven. Je voelt het maritieme leven tot op je botten hier in deze oude haven.
De braderie en de markt is voor ons niet zo interessant, die zijn bijna overal hetzelfde, maar och… wat geeft het, ‘gezelligheid kent geen tijd’ zeggen we dan maar tegen elkaar. Daarvoor is het vakantiegevoel er niet minder om en… ‘een blij gezicht geeft overal licht’!

De haven van Oudeschild op Texel- Foto: ©Fransien Fraanje

Spectaculaire kledingvondst

Dan zie ik even later Fransien staan praten bij een aantal lieden in historische klederdracht, haar interesse is gewekt en zo raken we in gesprek met hen. Dan komt natuurlijk ook de spectaculaire kledingvondst uit Gouden Eeuw  in een scheepswrak bij Texel gevonden is ter sprake. De meest prachtige verhalen passeren de revue, we luisteren en genieten van dit eeuwenoude stukje cultuur, de verscheidenheid in kleding van toen is wel even heel iets anders dan tegenwoordig, waar spijkerbroek en T-shirt gemeengoed geworden zijn.

Een hedendaagse Fransien tussen de historische lieden op Texel – Foto: ©Louis Fraanje

Kibbeling

Natuurlijk, hoe kan het anders… als we in Oudeschild zijn, dan wordt er ook een portie echte ‘kibbeling’ naar binnen gewerkt en tot nu toe is er voor ons – al jarenlang – maar één de beste en dat is bij Vispaleis rokerij Van der Star.  De vis zo regelrecht vers uit de zee, beter en verser kan haast niet. En… dat is pas echte kibbeling zoals het behoort te zijn, met een dun laagje paneer, niet teveel kruiden en zout en krokant gebakken met een lekker sausje erbij. En… daarnaast ook nog – ondanks de drukte – een uiterst vriendelijke bediening!

Even heerlijk aan de ‘kibbeling’ en een frietje bij Van der Star – Foto: ©Fransien Fraanje

Houden van Texel

Tot slot wandelen we nog eventjes over de kade en zien we de trailer staan, die Peter Dral uit Den Burg heeft laten maken, met daarop in het groot de letters “I love Texel” om het eiland te promoten. De letters (meer dan een meter hoog) trokken meteen de nodige aandacht van toeristen die er foto’s van maakten. Dral liet zich inspireren door Amsterdam en Aruba waar met soortgelijke letters eveneens promotie wordt gemaakt. Daar zijn het veelvuldig gefotografeerde herkenbare objecten geworden. Dus… waarom wij ook niet – als echte Texel-liefhebbers – even ‘samen’ op de gevoelige plaat, toch?

Louis en Fransien Fraanje houden van Texel, met heel hun hart – Foto: ©Eigen opname

Klokje thuis

Morgen hopen wij weer huiswaarts te keren naar onze eigen Veluwe en hoewel we ontzettend veel van Texel houden en zeer zeker genoten hebben van dit weekje op het eiland, blijft het klokje thuis toch tikken, zoals nergens anders. Maar… zodra de ruisende lokroep van de zee zich weer laat horen, begint het bij ons weer te kriebelen en is er absoluut geen houden meer aan. Dus,,,  zolang we beiden gezond mogen blijven, trekken we ‘Noordwaarts’ naar Texel!

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 21

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/08/09/noordwaarts-naar-texel-deel-20/