Noordwaarts naar Texel – Deel 19

Duinen, zee en schepen

Het is donderdag 22 juni en om kwart voor 5 in de ochtend sta ik buiten op het terras te kijken naar de hemel, waar een wolkenbank het licht van de ochtendzon probeert tegen te houden. Het is een schitterend schouwspel van kleuren en motieven, die soms dwars door elkaar heen geweven worden.

Om mij heen is het – met uitzondering van het rollende geluid van de branding – muisstil en lijkt het voor een moment, of ik alleen op de wereld ben, omgeven door de rust en ruimte van het eiland.

Een wolkenbank probeert het licht tegen te houden – Foto: ©Louis Fraanje

Schitterend effect

Als ik even later inzoom op deze prachtige ochtendlucht, vliegt er net een meeuw op uit het water van de plas en zet koers naar de open hemel. Het silhouet van de vogel geeft een schitterend effect aan het geheel en ik kijk hem nog lang na, tot hij verdwenen is. Ondertussen is ook Fransien wakker geworden en komt erbij staan en samen genieten we in stilte van dit mooie ‘natuurverschijnsel’ in de vroege ochtend.

Het silhouet van de vogel geeft een schitterend effect – Foto: ©Louis Fraanje

Vakantiekiekje

Dan weerklinkt het pruttelende geluid van het koffiepot, de geur van verse koffie lokt mij naar binnen en samen genieten we van dit heerlijke ochtend-ontbijt. Heerlijk op je gemakje douchen, aankleden en dan naar de zee en wandelen we onder de vuurtoren langs over het noordelijkste puntje van het eiland. Zo door het mulle zand sjouwen is best vermoeiend en ik ga er dan ook maar eens eventjes lekker bij zitten. Fransien probeert met een beetje fantasie voor het ‘vakantie-kiekje’, de vuurtoren de grond in te duwen, tenminste zo lijkt het op de foto.

Eventjes uitrusten – Foto: ©Fransien Fraanje

Grappige combinatie – Vakantie-kiekje: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Levend schilderij

Dit is echt vakantie en alles bij elkaar nog geen 2 uurtjes van huis, wat wil je nog meer? De zeewind blaast onze haren omhoog, maar eenmaal weer in de luwte van de duinen, is het heerlijk en komen we echt weer helemaal bij. Ik loop een eindje achter Fransien, die vanwege de warmte haar jasje om haar middel heeft geknoopt, wat een heel komisch effect heeft. In mijn fantasie zie ik nu een Texels vissersvrouwtje vanaf zee naar huis wandelen bij de vuurtoren en wordt ik getroffen door dit mooie plaatje, het lijkt net een ‘levend’ schilderij.

Weer terug bij het ‘levende’ schilderij van Texel – Foto: ©Louis Fraanje

Historische schepen

We willen vandaag ook nog naar Oudeschild, want vanaf gisteren is het Pré-Sail in de haven van Oudeschild. In totaal liggen acht Tallships de hele dag in de haven van Oudeschild. Onder hen ook de Nao Victoria en de Royal Helena die dinsdagmiddag een aanvaring hadden. Vandaag is er van 10.00 tot 16.00 uur een braderie op de haven en worden er rondvaarten gemaakt langs de ruim dertig Tallships die deze donderdagochtend vanaf 6.00 uur op de Rede van Texel liggen.

Een deel van de ruim dertig Tallships op de Rede van Texel – Foto: ©Fransien Fraanje

Koppige Zeeuw

Het leven van een zeeman is natuurlijk totaal anders dan dat van een Veluwse landrot als ik, maar toch… hebben we wel iets met elkaar gemeen, dat is het vrijbuiter-gevoel. Ook onzer beider Zeeuwse voorouders spelen daarin een ‘grote’ rol, dat mag duidelijk zijn. Fransien noemt mij niet voor niets soms een ‘koppige’ Zeeuw en ik moet haar ‘helaas’ gelijk geven, maar… tegelijkertijd waaien wij niet zomaar met alle winden mee en proberen we onze eigen koers te volgen.

Veluwenaar en vrijbuiter Louis kijkt vol bewondering naar de driemaster – Foto: ©Fransien Fraanje

Een schitterende driemaster vaart voor ons langs – Foto: ©Fransien Fraanje

Wereldvondst

Een geweldig spektakel! hier in Oudeschild met al deze schitterende historische zeilschepen. In de Gouden Eeuw was dit de drukste ankerplaats ter wereld. Ook de wereldvondst van een Kaftan bij Museum Kaap Skil. Texel stond weer volop in de schijnwerpers op social media met foto’s, filmpjes maar ook bij NPO1, NPO4, het Jeugdjournaal etc.
Wij blijven nog even rondkijken tussen de schepen in de oude haven, meer daarover in het volgende deel!

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 20

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk het filmpje:

 

Nog een mooi filmpje van Sail Texel uit 2013

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/08/08/noordwaarts-naar-texel-deel-19/