Bezoekerscentrum ‘de Buursteeg’

Nieuw Grebbelinie Bezoekerscentrum op Fort aan de Buursteeg is geopend

Begin deze maand is in de gemeente Renswoude een nieuw Bezoekerscentrum op het Fort aan de Buursteeg geopend. Het gaat over de geschiedenis van de tweehonderd jaar oude Grebbelinie aan de Buursteeg 2 in Renswoude. Al vele jaren mag ik wel een kenner van de streek worden genoemd, maar de Buursteeg? Ook de geavanceerde navigatie in mijn auto weet er geen raad mee.

Het heeft een beetje zoekwerk in de omgeving van Veenendaal gekost. Bij De Klomp een stukje naar de A12 en dan voor de spoorlijn rechtsaf. Nergens een bordje of zoiets. Ineens is daar een nieuwe parkeerplaats met iets verder een nieuw, modern bezoekerscentrum met een restaurant: ‘de Grebbelounge’ en een gezellig terras. Daar keken we van op… In een interactieve expositieruimte wordt de bezoeker meegenomen in het verhaal van de Grebbelinie, de verdedigingslinie die ons land ruim tweehonderd jaar heeft beschermd. Entree volwassenen € 5.00 per persoon, kinderen van 6-12 jaar € 2.50.

Begin juli 2017 is een nieuw Bezoekerscentrum op het Fort aan de Buursteeg bij Renswoude geopend voor het publiek. Het 200 jaar oude verhaal van de Grebbelinie wordt hier op een boeiende manier onder de aandacht gebracht – Foto: ©Gerrit de Graaff

Zandwallen

De Grebbelinie bestaat uit zandwallen, begroeid met gras en een paar stenen muurtjes met een houten brug erover. De meeste graswallen zijn op den duur begroeid met bomen. Ze werden steeds groter. Staatsbosbeheer heeft jaren geleden veel bomen gekapt tot ergernis van veel bewoners van de streek. Ze vonden beschaduwde paadjes juist heel fijn. Staatsbosbeheer wil de oude vestingwerken in de oorspronkelijke staat behouden en daar horen geen bomen bij.

Het IVN-Barneveld hield op de forten wel eens een natuurwandeling. Er werd bij Fort Daatselaar gekeken naar wat leeft en groeit: gagel en klokjesgentiaan, enz. Omdat het al zo oud was werd er nauwelijks gerept over de oorlogshandelingen in het verleden. Je kunt je er ook bijna geen voorstelling meer van maken. De deelnemers aan de natuurwandeling luisterden nauwelijks naar de uitleg. Al jaren houden een paar houten soldaten de wacht bij Fort Daatselaar.

In het Bezoekerscentrum worden veel spullen tentoongesteld en er is zelfs nog ruimte voor fraaie muurschilderingen – Foto: ©Gerrit de Graaff

De waterlinie bevroor

Het verdedigingswerk ‘De Grebbelinie’ werd omstreeks 1765-1799 met de schop en de kruiwagen aangelegd. De verdedigingslinie werd gemaakt tussen Rhenen en Spakenburg, met alle bochten en kronkels is deze langgerekte dijk met forten en sluisjes ongeveer zestig kilometer lang. Het was de bedoeling om het land ten oosten van de linie onder water te zetten om de vijand tegen te houden. Ongeveer een jaar of tien later deed de linie al dienst tegen de Fransen. Al gauw bleek de grote zwakte van de waterlinie: de vijand kon in de winter het fort namelijk gemakkelijk innemen, omdat het water van de linie bevroren was.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vervulde de linie nog een bescheiden rol in de verdediging van ons land tegen de Duitsers. Na de oorlog speelde de Grebbelinie geen rol meer in de landsverdediging. In 1976 werd de Grebbelinie natuurreservaat en werd eigendom van het ministerie van cultuur. Staatsbosbeheer voert sindsdien het beheer over de meeste terreinen. Door de jaren heen zijn de contouren van de vestingwerken nog steeds zichtbaar en zijn behouden gebleven. Het herinnert nog aan de kleinschalige oorlogen tussen volken in eigen land en omringende landen.

Kinderen worden bij de activiteiten betrokken. Op de achtergrond het grote terras van het restaurant: ‘de Grebbelounge’ – Foto: ©Gerrit de Graaff

Behoud van de linie

De Stichting Grebbelinie is in 2002 opgericht om een bijdrage te leveren aan het behoud van de linie als cultuurhistorisch erfgoed. Het resulteerde in de status van Rijksmonument. Het nieuwe bezoekerscentrum ‘De Grebbelinie’ komt als geroepen om eindelijk op een spannende manier eens duidelijk de geschiedenis van het langgerekte verdedigingswerk te laten zien.

Op een grote plattegrond in het nieuwe gebouw brengt de tweehonderd jaar lange ontwikkeling van de Grebbelinie stapsgewijs in beeld. Ook voor kinderen is het leuk. Door de hand op verschillende plekken te leggen gebeurt er van alles. Heel bijzonder. Je moet er eens een keer gaan kijken. Het is echt de moeite waard.

Een gedeelte van het oude Fort aan de Buursteeg bij Renswoude. Op de achtergrond is de parkeerplaats net zichtbaar – Foto: ©Gerrit de Graaff

Het bezoekerscentrum is, vanaf Renswoude, naar De Klomp: rechtsaf en voor de spoorlijn rechtsaf en je ziet het vanzelf. Voor meer informatie: Grebbelinie.nl

Ook gepubliceerd in: Barneveldse Krant – 29-09-2017 – Aflevering 572

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/08/04/bezoekerscentrum-de-buursteeg/