Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 80

Dagelijks tussen het groen om bij te komen

Hubertus is momenteel druk met eten en nog eens eten, tenminste zodra wij hem nu ook weer deze zondagavond de 28e mei in beeld krijgen, staat hij tussen het groen van de Amerikaanse eiken of de Lijsterbessen te smullen. Deze bladeren zijn favoriet bij Hubertus, zeg maar gerust zijn lievelingskostje. Dit groenvoer, afgewisseld met het malse gras op de Heidebloem, is natuurlijk ook hard nodig, want de opbouw van zijn gewei – dat nu zijn voltooiing nadert – kost veel energie.

Een weerzien tussen het groen van de Amerikaanse eiken – Foto: ©Louis Fraanje

De kroon op het gewei is bijna voltooid…

– Foto’s: ©Louis Fraanje

Nog niet volgroeid

Er is gewoon geen moment om hem eens mooi op de foto te zetten, hij blijft tussen de bladeren staan en doet zich te goed aan het frisse groen. De opbouw van het gewei is eigenlijk symetrisch hetzelfde als zijn vorige koptooi, alleen de kroon blijft voor alsnog een verrassing. Deze is nog niet geheel volgroeid en het zal nog maar enkele dagen duren, voordat wij de zekerheid hebben over het aantal enden. Gaat hij weer een oneven 22-ender worden, of zal hij nu een echte 22-ender, of… nog hoger in getal? Natuurliefhebber Martijn Groenheden, die ook veel op de Hoge Veluwe komt, hoor ik al zeggen: “Laten we dat maar aan de herten-deskundigen overlaten!”

De prachtige koptooi van Hubertus aan de achtzijde bekeken – Foto: ©Louis Fraanje

Bijzonder en imposant

Of je Hubertus nu van achteren op zijn gewei kijkt of aan de voorkant, het blijft een imposant gewei en zeker voor een hert dat nog maar 6 jaar oud is, dan mag je zoiets gerust ‘bijzonder’ noemen. De lichtgrijze basthuid van het gewei valt heel erg op en geeft een mooi contrast bij al het groen rondom Hubertus. Menig blad wordt door de kaken van Hubertus vermalen en verdijnt in zijn maag, om het straks nog eens lekker te herkauwen.

Menig blad wordt tussen de kaken vermalen door Hubertus – Foto: ©Louis Fraanje

In de gaten

Al staan er 10 of 20 bewonderaars naar hem te kijken, hij trekt zich er totaal niets, maar dan ook niets van aan, hoewel hij ondertussen geen ogenblik deze mensen uit het oog verliest. Hij blijft alles en iedereen nauwlettend in de gaten houden, zodat hij – mocht er iets gebeuren – er vandoor kan gaan. Mocht dat onverhoopt niet kunnen, dan zal hij in het uiterste geval,  dwars door de toeschouwers  heen een uitweg zoeken. Dus u bent gewaarschuwd, geef hem de ruimte, zodat hij zich altijd uit de voeten kan maken, dat voorkomt veel narigheid!

Hubertus blijft alles en iedereen nauwlettend in de gaten houden – Foto: ©Louis Fraanje

Ontmoeting

Menig voorbijganger raakt onder de indruk van dit machtige dier en er worden heel wat plaatjes geschoten deze zondagavond, uit heel het land komen mensen naar de Hoge Veluwe om het hert eens in het echt te kunnen zien. Zo ook nu weer een echtpaar uit Rotterdam, zij hadden over hem gelezen en foto’s gezien op ons weblog, maar zagen hem nu voor het eerst in levende lijve. Ook zij waren zeer onder de indruk van dit prachtige hert en tegelijkertijd dolblij met deze ontmoeting, die ze nog net aan het einde van hun vrije weekend hadden.

Menig voorbijganger raakt onder de indruk van dit machtige dier – Foto: ©Louis Fraanje

Geduld

Dus… zullen we nog even geduld moeten oefenen, want op dit moment is nog niet geheel en al duidelijk hoeveel enden het gewei van Hubertus zal tellen, maar zodra we daar echt zekerheid over hebben, hoort u dat van ons. Intussen blijven we hem rustig volgen, wanneer hij zijn wissels trekt over de Hoge Veluwe. In ieder geval is nu wel duidelijk, dat hij zich regelmatig zal ophouden in de buurt van de Kronkelweg, want daar vind hij ‘tafeltje dekje’ tussen al dat verse blad van de Amerikaanse eiken.

Lees ook: Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 81

___________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/05/30/legendarische-hert-hubertus-deel-80/