Groene specht op bezoek in Barneveld

Een vreemde vogel die niet in een boom, maar in de grond zat te hakken

De vreemde vogel bleek een groene specht!

Op maandag 15 mei jl. zag Gerda van Uffelen, vanuit haar keukenraam een groene specht in het weiland achter hun huis in Barneveld. De vogel zat heftig in de grond te hakken en ze riep direct haar man Jan, die naar beneden kwam rennen en meteen naar de plek snelde, waar hij strategisch zijn fototoestel heeft liggen.

Daarna sprintte hij zenuwachtig naar de keuken en bij het zien van die vreemde vogel, dacht hij niet direct aan een specht. “Die klauteren voor mijn kantoorraam vaak tegen de boom omhoog en dan met name de grote bonte specht”, aldus Jan.

De groene specht in het bloemrijke weiland in Barneveld – Foto’s: ©Jan van Uffelen

Dol op mieren

Af en toe wipte de groene specht naar de heiningpaal om daar ook even van een toetje te smullen en vervolgens vloog hij weer naar de hoofdmaaltijd op de grond. Ondertussen bleef Van Uffelen maar aan het foto’s schieten van de vogel.
“Na afloop heb ik nog even gegoogled om het fijne ervan te weten en dan lees je dat de groene specht echt dol is
op mieren en zelfs erg tekeer kan gaan bij zo’n mierennest”, aldus Jan van Uffelen.

Daar tussen het gras had hij iets te pakken – Foto: ©Jan van Uffelen

Af en toe wipte de specht even naar de heiningpaal – Foto: ©Jan van Uffelen

Weinig houvast

Jan vertelt verder: “Ik las op google, dat zij regelmatig een bepaalde route volgen, dus wellicht zien we haar vaker. Dat het een vrouwtje was konden we zie aan de kop, want het mannetje heeft onder het oog nog een rode streep zitten, die mist het vrouwtje. Wat me opvalt, is dat de specht met zijn poten maar weinig houvast lijkt te hebben aan zo’n gladde paal, maar ik lees dat hij daarbij ook z’n staart gebruikt.”.

Regelmatig klimt de specht tegen de heiningpaal omhoog – Foto: ©Jan van Uffelen

Niet alleen met de poten, maar ook met de staart heeft de specht houvast – Foto: ©Jan van Uffelen

Oprolbare tong

“Ook stak de specht af en toe zijn lange tong naar buiten, deze blijkt maar liefst 10 centimeter lang te zijn en is aan het uiteinde heel kleverig. Dat is natuurlijk erg handig bij het verzamelen van mieren en wormen, die hij uit de grond of uit mierennesten wil halen. De tong is eigenlijk te lang voor zijn bek, maar hij heeft een extra holte in zijn schedel, waarin hij de oprolbare tong op kan bergen, ontzettend ingenieus en verbazingwekkend allemaal. Heel bijzonder de Schepping, je raakt niet uitgekeken”.

De groene specht heeft een zeer lange tong – Foto: ©Jan van Uffelen

Natuurmoment: ©Jan van Uffelen 

___________________________________________________________________________________________

Bekijk ook eens het filmpje van natuurliefhebber Johann Prescher, hij filmde deze groene specht. Een dagelijkse gast in een tuin in Veenwouden.

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/05/26/groene-specht-op-bezoek-barneveld/