Hazen van streek met Pasen

Mummelman heeft maar één doel en dat is het moertje…

Het is inmiddels weer goed raak met de hazen, ze hollen en vliegen momenteel door het veld, of hun leven ervan afhangt en het blijft maar doorgaan. In februari zagen we de hazen ook al hevig tekeer gaan en toen lag er zelfs nog sneeuw, maar dat deert onze ‘Mummelman’ in geen geval, hij heeft maar één doel en dat is het moertje. Haar moet en zal hij hebben, kosten wat het kost en dat is dan ook heel goed te merken tijdens de ‘Rammeltijd’, want de vlokken hazen-haar vliegen momenteel vrolijk in het rond met Pasen.

De rammelaar jaagt op volle snelheid achter het moertje - Foto: Louis Fraanje

De rammelaar jaagt op volle snelheid achter het moertje – Foto: ©Louis Fraanje

Dreigen

Maar… hij is niet de enige, er zijn meer kapers(rammelaars) op de kust en die willen ook een graantje meepikken van de oogst, dat kun je begrijpen. Dat zien we ook nu vandaag weer heel duidelijk, het dreigen met de oren en rondjes rennen om het moertje en dan ook nog even gauw zo hier en daar een flinke lel uitdelen.

De hazen dreigen met de oren en rennen rondjes om het moertje – Foto: ©Louis Fraanje

Spannend

Allemaal mooie verhalen over de ‘Paashaas’ zus en zo, maar daar hebben deze hazen – letterlijk en figuurlijk – geen boodschap aan, zij hebben wel wat anders aan de kop, dan zich druk te maken over eieren en zo. Ze zijn nu echt pas goed op gang gekomen en ik kijk dan ook mijn ogen uit, ook al heb ik het ‘rammelen der hazen’ al vele malen mogen aanschouwen, het blijft een spannend schouwspel.

Urenlang gaat het door, met zo af en toe een rustpauze – Foto: ©Louis Fraanje

Soms lijken ze meer op ‘vliegende’ hazen, het is onvoorstelbaar – Foto: ©Louis Fraanje

Ze zweven – als het ware – over elkaar heen – Foto: ©Louis Fraanje

Buitenleven

Het lijkt soms wel of ze ‘gewichtsloos’ zijn, als je de hazen zo door de lucht zie zweven, onvoorstelbaar hoe lenig en wendbaar een haas is, je gelooft je ogen niet. Op een gegeven moment staan twee hazen recht tegenover elkaar en lijkt het wel of de ene haas de andere een lesje  ‘boksen’ wil geven. Dit is wel even heel wat anders dan op de tribune in het circus, ik zit hier ‘eerste rang’ en nog gratis ook, wat wil een ‘natuurmens’ nog meer? Voor mij kan het niet lang genoeg duren, ik heb de tijd en het geduld, want dit is het pure ‘buitenleven’ in al haar grootsheid!

Wacht maar… ik zal je wel eens een lesje ‘boksen’ geven – Foto: ©Louis Fraanje

Vruchtbaarheidssymbool

Waarom zouden we ons druk maken waar de paashaas en zijn eieren precies vandaan komen? Want… er zijn zo onzettend veel verschillende verhalen, mythes en symbolen, die mensen met Pasen en de Paashaas vereenzelvigen, dat het volgens mij dan ook onbegonnen werk is en dus blijft de paashaas vooralsnog een mysterie!

Voor ons is Pasen een feest, waarbij wij denken aan de Opstanding van Jezus Christus en die boodschap vinden wij vele malen belangrijker dan het eindeloos gekibbel over de Paashaas. Het ei spreekt mij persoonlijk eigenlijk dan nog meer aan, omdat het staat voor het ‘vruchtbaarheidssymbool’ waaruit alle leven voortkomt en ontkiemt!
Goede Paasdagen toegewenst!

Meer over Pasen: Oude gebruiken rondom het Paasfeest

____________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/04/14/paashaas-op-heupen/