Bos en heidebranden op de Veluwe

Vier voetbalvelden aan natuur verbrand op Rozendaals bosgebied

ROZENDAAL – In het bosgebied bij het Rozendaal is zondagmiddag 9 april j.l. brand uitgebroken. Veel hulpdiensten gingen naar het vuur. Even na 16.30 uur was het vuur onder controle.

Bluswerkzaamheden bij Rozendaal – Foto: ©Omroep Gelderland

Lastig bereikbaar

De brand greep door de droogte snel om zich heen, daardoor is er bos verbrand ter grote van ongeveer vier voetbalvelden. Er zijn vier extra tankwagens ingezet, aldus de brandweer. De brandweer schaalde op omdat de plek lastig bereikbaar was. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Na de brand – Foto: ©Omroep Gelderland

De Schelmseweg (N785) ter hoogte van Rozendaal was vanwege de brand afgesloten, maar werd rond 16.45 uur weer vrijgegeven.

Bron: Omroep Gelderland …

____________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje van Luke Beens:

 

____________________________________________________________________________________________________

Brand verwoest groot stuk heide

HOOG SOEREN – Op de Aardhuisweg in Uddel (bij Apeldoorn) heeft maandagavond 10 april j.l. korte tijd een heidebrand gewoed. Hierbij raakte een groot stuk heide beschadigd, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

De brandweer in actie bij Hoog Soeren - Foto: ©News United

De brandweer in actie bij Hoog Soeren – Foto: ©News United

De brand werd rond 18.30 uur gemeld. De brandweer zette vier bluswagens in. Het vuur was snel onder controle. Bij de brand ging er een stuk heide verloren van zo’n 50 bij 100 meter. De oorzaak van de brand wordt onderzocht.

Bron: Omroep Gelderland 

____________________________________________________________________________________________________

Natuurbrand kent geen grenzen op de Veluwe

Op de Veluwe is een onbeheersbare natuurbrand één van de grootste risico’s. Ook valt de Veluwe, als Nederlands grootste aaneengesloten natuurgebied, onder twee veiligheidsregio’s: onze VNOG en Gelderland Midden.De besturen van beide regio’s spraken af meer en beter te gaan samenwerken, te gaan oefenen, en materieel/materiaal op elkaar af te stemmen

Samenwerken

We komen elkaar dan ook maar al te vaak tegen, bijvoorbeeld bij het bestrijden van de grote natuurbrand op het Park de Hoge Veluwe van een paar jaar geleden. Daar bleek onder andere dat systemen, voertuigen en processen/protocollen soms teveel van elkaar verschilden om optimaal te kunnen optreden. Tijd voor actie dus! De besturen van beide regio’s spraken af meer en beter te gaan samenwerken, te gaan oefenen, en materieel/materiaal op elkaar af te stemmen.

ISK Harskamp

De eerste echte proef van die samenwerking vond plaats tijdens twee grote oefeningen op het Infanterie Schietkamp van Defensie in Harskamp in maart 2017. Bekijk hieronder hoe de intensieve voorbereidingen hun vruchten opleverden.

Bekijk het filmpje:

 

Bron:  112 Apeldoorn

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/04/11/bos-en-heidebranden-op-veluwe/