Moeflonlammetjes gezoogd en rammen de boom in

Een tweeling geboren bij de moeflons

Al van verre hoorden we het gemekker van de lammetjes, dit keer niet in de wei ergens op het platteland, maar in de heide tussen Elspeet en Vierhouten, het gebied staat bekend als de Noorderheide. We waren er wel vaker geweest en zijn geen onbekende in dit terrein, ook hadden we vernomen dat er inmiddels lammetjes waren geboren. Op meer plaatsen van de Veluwe was dat het geval, in het Wekeromse Zand en op de Hoge Veluwe, maar hier hadden we een tweeling in beeld, een donker en een licht lammetje.

Een moeflon-ooi met haar tweeling op de Noorderheide - Foto: Louis Fraanje

Een moeflon-ooi met haar tweeling op de Noorderheide – Foto: ©Louis Fraanje

Niet zachtzinnig

Vooral bij het zogen, is het waarlijk een genot om de kleine lammetjes bezig te zien, dan duwen ze om het hardst tegen de uier van moeder ooi, dat gaat allemaal niet zo zachtzinnig. Als de ooi het genoeg vindt, dan springt ze iets omhoog over de lammetjes en is het voor even voorbij en tegen de tijd dat de kleinen weer zover zijn, staat de ooi weer klaar.

De kleine lammetjes worden gezoogd - Foto: Louis Fraanje

De kleine lammetjes worden gezoogd – Foto: ©Louis Fraanje

Verschillen

Het is voor de lammetjes ook een beetje een leerschool, spelenderwijs worden ze met de dag wijzer en ontdekken ze de wereld om zich heen. Op een gegeven moment zie ik een lammetje naar een grote moeflonram  zien kijken, met een verbaasde blik in zijn ogen, blijkbaar vallen de verschillen met zijn moeder wel heel duidelijk op. Vooral de grote kromme horens, is iets wat natuurlijk meteen opvalt, dat heeft moeder ooi niet, hoewel sommige ooien soms wel kleine horentjes op hun kop hebben.

De kleine kijkt op tegen zo'n grote moeflonram - Foto: Louis Fraanje

Het kleine lammetje kijkt op tegen zo’n grote moeflonram – Foto: ©Louis Fraanje

Kraamvisite

Maar gauw weer naar moeder, daar is het voorlopig in ieder geval wel veilig, zal de kleine wel gedacht hebben, want binnen de kortste keren zien we ze weer bij elkaar. Altijd als er weer lammetjes geboren zijn, moeten we natuurlijk ook even op kraamvisite, dat is inmiddels wel vaste prik, want het is en blijft een prachtig gezicht dat jonge spul.

Veilig bij moeder in de buurt, dan kan er weinig mis gaan - Foto: Louis Fraanje

Veilig bij moeder in de buurt, dan kan er weinig mis gaan – Foto: ©Louis Fraanje

De boom in

Dan opeens horen we gekraak van takken in het dennenbos en als we in de richting van het gekraak kijken, zien we een moeflonram met zijn voorpoten tegen de stam staan. Hij probeert de naalden van de takken te schrapen, een lekkernij voor hem, die op deze manier bereikbaar zijn geworden. Gewoon op je achterpoten gaan staan, dan kun je er gemakkelijk bij komen, we hebben dat ook wel bij de herten gezien. Een komisch gezicht.

De moeflonram staat op zijn achterpoten en kan zo gemakkelijk bij zijn eten - Foto: Louis Fraanje

De moeflonram staat op zijn achterpoten en kan zo gemakkelijk bij zijn eten – Foto: ©Louis Fraanje

Bekijk ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/04/08/moeflonlammetjes-gezoogd-en-rammen-boom/