Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 16

Eindelijk is het dan zover, de veegtijd is aangebroken…

Matador met geveegd gewei – Foto: ©Louis Fraanje

De eerstvolgende avond, dat we weer eens het veld in konden trekken, was het meteen raak ook, daar stond Matador met een blank en schoongeveegd gewei. Dat had hij snel ‘geflikt’, nou ja… als het eenmaal begint, dan is zo’n gewei van een reebok in vergelijking met een edelhert een heel stukje kleiner, maar toch!

Het is wel een heel ander gezicht als voor die tijd, tjonge wat lijkt zo’n gewei dan toch heel anders en nu zijn ook heel duidelijk de dakrozen, die ietwat schuin bovenop zijn kop staan, te zien. Daarmee wil ik maar zeggen, dat onze Matador geen jong en onervaren bokje is, maar al wat levensjaren achter de rug heeft.

Toch blijft het moeilijk inschatten, hoe oud de bok is, maar ik neem wel aan, dat hij op zijn minst een jaar of vijf is, of ik moet er wel heel ver naast zitten. Al met al is het een schitterende 6-ender, met mooie hoge stangen, waar je met plezier naar kijkt.

Ondergrondse verkeerswegen

Als hij daar zo midden in het weiland staat, met links van hem een enorme molshoop, dan kun je eens mooi zien hoe groot zo’n zandbult is en tegelijkertijd misschien een voorstelling maken, wat daar onder de grasmat allemaal plaatsvind. Bij het zien van zo’n grote zandhoop, hoef je je echt niet af te vragen; wie is de mol? Hoewel de boer hier zeker niet blij mee zal zijn, kunnen we ons aan de andere kant met grote verbazing een voorstelling maken, wat een ondergrondse verkeerswegen en knooppunten moeten liggen.

Een geveegde Matador, is nu de heerser van het Rauwe Veld – Foto: ©Louis Fraanje

Matador is winnaar

Ondertussen zien we dat Matador opkijkt van zijn maaltijd en tegelijkertijd ook de bok Pollux II uit het elzenbosje komen, het duurt niet lang of Matador zet de achtervolging in. De twee bokken jagen door het open veld en Pollux II probeert zich zo snel mogelijk uit de voeten te maken. Hier is geen discussie meer mogelijk, de geveegde Matador is nu de heerser van het Rauwe Veld, dat blijkt nu wel heel duidelijk.

Vooraan gaat een reegeit met in haar kielzog Pollux II en Matador – Foto: ©Louis Fraanje

Spektakel

Helemaal vooraan is ook een reegeit hals over kop in de benen gekomen en scheert vlak langs de enorme molshoop, met in haar kielzog de beide bokken Pollux II en Matador. Ook nu weer is de spanning tot grote hoogte gestegen, zowel onder het reewild als aan de kant van de natuurfotograaf aan de zijlijn, die met volle teugen geniet van het spektakel.

De reegeit kan in haar vaart, nog net de enorme molshoop ontwijken – Foto: ©Louis Fraanje

Machogedrag

Een eindje verderop zien we Pollux II – geheel buiten adem –  bijna in aanvaring komen met twee jonge reeën, die heel verbaast en met open mond naar hem staan te kijken. Ja, het valt ook allemaal niet mee in deze tijd van het jaar om je als reebok – zonder kleerscheuren – te handhaven in het strijdperk. Het machogedrag zal nog wel even voortduren, totdat alle bokken geveegd hebben, dan zal er na een aantal gevechten de strijd voorlopig beslist zijn.

Pollux II - geheel buiten adem - komt bijna in aanvaring met twee jonge reeën - Foto: ©Louis Fraanje

Pollux II – geheel buiten adem – komt bijna in aanvaring met twee jonge reeën – Foto: ©Louis Fraanje

Geen bedreiging

Aan de andere kant van het veld, zien we een jong bokje in de buurt van onze Matador verschijnen, och… deze vormt nog geen bedreiging voor hem, dus zal Matador hem hoogstens even op zijn plaats wijzen. Dat gebeurt dan ook en het bokje springt opzij en ontwijkt de oudere bok om wat verderop zijn maaltijd voort te zetten. Een wat oudere reegeit, die zich ook in de directe nabijheid bevindt, trekt zich weinig aan van de bok en graast rustig verder.

Dan zien we een jong bokje in de buurt van onze Matador verschijnen - Foto: ©Louis Fraanje

Dan zien we een jong bokje in de buurt van onze Matador verschijnen – Foto: ©Louis Fraanje

Veroverde plaats

Terwijl wij de bok Matador – met nog een stukje grasstengel in zijn bek – even zien opkijken, spreekt zijn arrogante gezicht boekdelen en zal hij zijn veroverde plaats niet snel weer prijsgeven. Dus kunnen we nog wat beleven hier in het Rauwe Veld en hopelijk ook vastleggen op de gevoelige plaat.

Het arrogante gezicht van Matador spreekt boekdelen - Foto: ©Louis Fraanje

Het arrogante gezicht van Matador spreekt boekdelen – Foto: ©Louis Fraanje

Karakter

De bok Pollux II heeft inmiddels een veilig heenkomen gezocht aan de andere kant van de sloot en kijkt een beetje ‘beteuterd’ onze kant uit. Toch is en blijft ook hij een bok van aanzien, ondanks dat hij nu de grote verliezer is in de strijd om de macht. Als alle andere reeën het veld hebben verlaten en in de dekking zijn verdwenen, zien we Pollux II als allerlaatste de dekking in trekken. Hierbij heeft hij ook nog even kort een kleine schermutseling met een fazant.

Toch blijft ook Pollux II - ondanks zijn verlies - een bok van aanzien - Foto: ©Louis Fraanje

Toch blijft ook Pollux II – ondanks zijn verlies – een bok van aanzien – Foto: ©Louis Fraanje

Toekomst

Door niet zomaar het veld te ruimen en te vertrekken, toont Pollux II wel karakter en dat biedt volgens ons misschien nog wel perspectief voor de toekomst. We wachten het rustig af en zien vanzelf wel hoe dit verder gaat. Enkele spannende momenten van deze bijzondere avond heb ik ook gefilmd.(Zie onder).

Lees ook: Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 17

____________________________________________________________________________________________________

Bekijk het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/03/28/naar-buiten-rauwe-veld-deel-16/