“Veluwse jachtopzichters in Engeland” – Deel 3

Rondleiding over het Dashwood estate

De gastheer nodigde ons een middag uit voor een rondleiding over het Dashwood estate. Hierbij hebben wij de bekende- en interessante “Hellevuur-grot” bezocht die in Deel 1 (inleiding) reeds is beschreven.

Hellevuur-grot - Foto: ©Ton Heekelaar

Hellevuur-grot – Foto: ©Ton Heekelaar

 

Egyptische stijl

Vanaf de heuvel bij het Dashwood mausoleum hadden wij een prachtig uitzicht op het grote huis waar onze gastheer zijn domicilie heeft. Dat huis is in Egyptische stijl heel bijzonder opgetrokken.

De huidige bewoner Edward Dashwood heeft voor zichzelf en gezin op korte afstand van het grote huis een eigentijds luxueus onderkomen gebouwd. Als bijzonderheid loopt een beek met kristal helder water onder zijn woning waarbij hij de zwemmende forellen -onder een glasplaat- door zijn gasten kan laten bewonderen. Volledigheidshalve: vanwege respect privacy familie Edward Dashwood hebben wij geen foto van zijn huidige domicilie op het estate geschoten. Dus ook niet hierbij toegevoegd.

Reinaert de vos een oude bekende vrijbuiter - Foto: ©Ton Heekelaar

Reinaert de vos een oude bekende vrijbuiter – Foto: ©Ton Heekelaar

Nachtjacht op de vos

Ook hebben wij op uitnodiging van de head-keeper nog een avond/nacht sessie op de fox meegemaakt. De hoofd-jachtopzichter was uitgerust met restlicht (nacht) apparatuur waar menig VN-soldaat in Afghanistan jaloers op kan zijn!

Desondanks tijdens die missie geen fox waargenomen. Nadien bleek: Toen de hoofd-jachtopzichter ons omstreeks het midden nachtelijk uur bij de voormalige oude herberg (hotel) had teruggebracht, heeft hij vervolgens met zijn dochter die nacht nog een trekje op de vos gemaakt. De taak van de dochter was de sterke schijnwerper of infrarood schijnwerper te bedienen. Wat denk je wat? Daarbij hebben zij toch nog twee vossen weten te arresteren. De hoofd-jachtopzichter is met een aantal leerling- en assistent jachtopzichters tijdens het groot brengen van de jonge fazanten en roodpootpatrijzen dag en nacht op pad. Het laat zich raden, uitsluitend ter preventie tegen de grijpgrage bek van “Reinaert de vos”!

Rode Wouw in vlucht op zoek naar een lekker mals hapje - Foto: ©Ton Heekelaar

Rode Wouw in vlucht op zoek naar een lekker mals hapje – Foto: ©Ton Heekelaar

Excentrieke Lord wordt bedankt

Thans zijn voor de jonge vogels buiten de vos ook andere kapers op de kust. Te weten een heel leger Rode Wouwen! Die kwamen oorspronkelijk niet in Engeland voor, maar… een excentrieke lord van een naburig estate vond het leuk een paartje op het Europese vaste land te kopen om er vervolgens in Engeland mee te fokken. Daar kon hij namelijk zijn vrienden zich aan laten vergapen. Het vervolg laat zich raden! Wegens succesvolle broedresultaten had die lord er na verloop van tijd veel te veel. Dat overschot werd in vrijheid gesteld en toen begonnen de problemen pas goed.

Jonge Roodpoot-Patrijzen in paniek bij naderende Rode Wouw in vlucht (zie cirkelend boven) - Foto: ©Ton Heekelaar

Jonge Roodpoot-Patrijzen in paniek bij naderende Rode Wouw in vlucht (zie cirkelend boven) – Foto: ©Ton Heekelaar

Jonge Roodpoot-patrijs nog niet helemaal op kleur - Foto: ©Ton Heekelaar

Jonge roodpoot-patrijs nog niet helemaal op kleur – Foto: ©Ton Heekelaar

Inwendige chip

Omdat die Rode Wouwen in eerste instantie door de mens waren grootgebracht, dus in het geheel niet schuw, hadden die in vrijheid gestelde grijpvogels moeite prooidieren voor zichzelf te vangen.

Gevolg dat de jonge fazanten en roodpoot-patrijzen op de aangrenzende estates niet alleen meer veilig waren voor de grijpgrage bek van “Reinaert de vos”, doch ook voor de scherpe klauwen van de streng beschermde Rode Wouwen!

Vanwege een wetenschappelijk onderzoekprogramma zijn die roofvogels -met de kenmerkende zwaluwstaart- voorzien van een kleine -inwendige- chip.

Kleiduiven schietbaan en jachtkamer

Wij werden getrakteerd op een bezoek aan één van de meest vooraanstaande exclusieve kleiduiven schietbaan van Engeland. Deze schietbaan genaamd: “E.J. Churchill” is gelegen op de uiterste grens van het Dashwood estate en wordt ook door het estate geëxploiteerd. Voordat we het estate hebben uitgezwaaid kregen wij de gelegenheid de jachtkamer van de familie Dashwood te bezichtigen. Indrukwekkend met zoals verwacht veel jacht-trofeeën aan de wanden. De nodige jachtfoto’s en jachtboeken maakten het geheel compleet.

Entree kleiduiven schietbaan Dashwood-estate - Foto: ©Ton Heekelaar

Entree kleiduiven schietbaan Dashwood-estate – Foto: ©Ton Heekelaar

Tot slot

Windwijzer schietbaan Dashwood estate - Foto: ©Ton Heekelaar

Windwijzer schietbaan Dashwood estate – Foto: ©Ton Heekelaar

Desgevraagd door onze gastheer, hebben deze beide oude Veluwse koddebeiers de Engelse leerlingen- en assistent jachtopzichters op het estate les gegeven in het (netjes) ontweiden, van ree en muntjack. Dat gaat bij hen namelijk op zijn Engels! Dus…  ze kijken niet zo nauw!

Ondanks dat alle voorzieningen op- en in de slachtplaats piekfijn in orde bleken te zijn. Zelfs een keurige koelruimte ontbreekt niet. Maar… voor mooi, moet de les: “vakbekwaamheid” nog eens worden herhaald! Dan hebben deze oude Veluwse zandhazen ook nog een missie!

“Denkbeeldig klonk hierna het signaal “Halali” uit de jachthoorn, ten teken einde jacht”.

Tot slot hebben we uiteraard onze gastheer en de jacht-medewerkers heel hartelijk bedankt voor het fantastische verblijf op het schitterende landgoed van de familie Dashwood.

***

Lees ook: “Veluwse jachtopzichters in Engeland” – Deel 4

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/03/10/veluwse-jachtopzichters-engeland-deel-3/