Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 11

Zal Castor zijn plaats behouden, of wordt Matador de nieuwe ster?

We zijn extra nieuwsgierig geworden door de capriolen van de nieuwe ster in het Rauwe Veld, de 6-ender die van ons de naam Matador heeft meegekregen en hoe het zal gaan met onze Castor. Zal hij zijn plaats behouden, of wordt hij na zoveel jaren aan de top te hebben gestaan, verdreven door Matador? Allemaal vragen die ons bezighouden en waar we hopelijk vanavond tijdens onze ‘aanzit’ een antwoord op krijgen.

Dan ontdek ik een bruine kop boven de grasrand, het is Castor - Foto: ©Louis Fraanje

Dan ontdek ik een bruine kop boven de grasrand, het is Castor – Foto: ©Louis Fraanje

Bruine koppen

Het loopt inmiddels al tegen zessen, maar gelukkig is er nog wat zonnenschijn, waardoor de kleuren redelijk mooi blijven. Als ik over de weilanden sta te turen, of ik een glimp van het reewild op kan vangen, zie ik een eindje verderop een paar bruine koppen boven het gras uitkomen. Vooraan ontdek ik Castor en als er achter hem een reegeit in de benen komt, bespeur ik zijn rivaal Matador, die net de andere kant opkijkt, maar hij is het zeker, geen twijfel mogelijk.

Nadat de reegeit is opgestaan, zie ik rechts zijn rivaal Matador - Foto: ©Louis Fraanje

Nadat de reegeit is opgestaan, zie ik rechts zijn rivaal Matador – Foto: ©Louis Fraanje

Spanning stijgt

Eigenlijk hoef ik niet zo heel erg lang te wachten, want even later zie ik Matador opstaan en met een brutaal gezicht aan Castor voorbij lopen. Op zijn gezicht is geen spatje angst te bespeuren, nee nog erger… hij kijkt zijn rivaal recht in de ogen en als – bij wijze van spreken –  blikken konden doden, dan weet ik het zo net nog niet. De zon zakt lager en lager, het licht verandert constant en daarmee de kleuren, maar de spanning stijgt met de minuut.

In het voorbijgaan kijkt Matador zijn rivaal recht in de ogen - Foto: ©Louis Fraanje

In het voorbijgaan kijkt Matador zijn rivaal recht in de ogen – Foto: ©Louis Fraanje

Speculeren

Vanuit mijn schuilplekje, kan ik in dit geval de blik in de ogen van Castor niet zien, maar hij laat het allemaal gelaten over zich heen komen en reageert totaal niet op zijn voorbijganger. Is hij soms bang geworden na gisteren, heeft Matador hem al te grazen genomen? Ik zit zomaar te speculeren, maar kan er in principe nog geen zinnig woord over zeggen, maar ik voel wel de spanning tussen die twee, er hangt iets in de lucht en als ik mij niet vergis, gaat er vanavond wat gebeuren.

Op het gezicht van Matador is geen spatje angst te bespeuren - Foto: ©Louis Fraanje

Op het gezicht van Matador is geen spatje angst te bespeuren – Foto: ©Louis Fraanje

Uitdagende houding

Als Matador wat verderop stil blijft staan en zijn  kop omdraait, zie ik hem heel hooghartig nog een keer in de richting van Castor kijken. Het lijkt erop of hij zijn oudere rivaal wil uitdagen, maar deze blijft onverstoord op zijn plekje zitten en trekt zich er helemaal niets van aan. Of is het ‘stilte’ voor de ‘storm’? Zullen we het vanavond te weten komen, gaan we het vanavond beleven, aan alles kun je merken dat er – onmiskenbaar –  iets gaande is tussen die twee bokken.

Het lijkt erop of hij zijn oudere rivaal wil uitdagen - Foto: ©Louis Fraanje

Het lijkt erop of hij zijn oudere rivaal wil uitdagen – Foto: ©Louis Fraanje

Matador is er klaar voor - Foto: ©Louis Fraanje

Matador is er klaar voor – Foto: ©Louis Fraanje

In vervoering

Ik zoom nu wat verder in op Matador en raak onder de indruk van zijn schitterende ‘koptooi’. De dikke dakrozen, die een beetje schuin staan en daarboven de sterke stangen van de 6-ender, brengen mij in vervoering en overtuigen mij tegelijkertijd, dat deze bok niet voor een kleintje vervaard is.

Als hij dan ook nog eens met zijn tong langs de neus likt, krijg ik zo langzamerhand de indruk, dat hij er helemaal klaar voor is, klaar om de strijd aan te binden met Castor.

Geduld is een schone zaak, dat heb ik al vaker geopperd, maar het gedrag van bok en daarbij de uitdrukking op zijn gezicht, spreken boekdelen. Het kan niet anders, vanavond barst de bom, of ik moet mij wel heel sterk vergissen.

Lees ook: Naar buiten in het “Rauwe Veld” – Deel 12

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/03/01/naar-buiten-rauwe-veld-deel-11/