Kasteel “De Schaffelaar” een winters sprookje

Sprookjesachtig decor voor kasteel “De Schaffelaar” in Barneveld

Zo opende afgelopen maandag 13 februari de Barneveldse Krant, samen met de schitterende luchtfoto van Jan van Uffelen, haar voorpagina.  Vervolgens stond erbij geschreven: “Omgeven door een dik pak sneeuw zou kasteel De Schaffelaar zonder problemen kunnen fungeren als decor voor een modern sprookje”.

Kasteel “De Schaffelaar” in Barneveld in een sproojesachtig decor – Luchtfoto: ©Jan van Uffelen

Magische sfeer

Het bovenstaande kunnen wij zonder meer beamen, want..als je de luchtfoto bekeken hebt, klinkt zoiets helemaal zo gek nog niet. Voor ons als kinderen was het in onze jeugd al iets bijzonders, het straalde een soort van ‘magische’ en misschien wel wat ‘mystieke’ sfeer uit. Met een beetje fantasie, zag je de ridders op hun paarden al op je afstormen, met Jan van Schaffelaar voorop in de gelederen. Het parkbos achter het kasteel, was een uitgestrekt woud, waarin de degens gekruist werden met figuren als ‘Robin Hood” in de hoofdrol. Wat heerlijk, dat je als kind die sprookjeswereld de vrije loop kunt laten gaan, hoewel dat bij mij – gelukkig – nooit helemaal is verdwenen!

“De Schaffelaar”, een kasteel met een ‘romantische’ uitstraling – ©Jan van Uffelen

Gesloopt

Bij het zien van deze prachtige luchtfoto’s, komen mij die beelden weer helder voor de geest, al is het gebouw nu vele malen mooier, na een intensieve restauratie. Toen wij klein waren, stond het kasteel er maar leeg en haveloos bij en heeft het in het verleden dan ook niet veel gescheeld of het zou gesloopt worden. Tenminste, daar werd al voor de Tweede Wereldoorlog over gesproken, de schrijver Jac. Gazenbeek schreef erover in “De Schaffelaar”, een oud-Gelders goed”

Het dorp Barneveld, gezien vanuit de richting van kasteel De Schaffelaar - Luchtfoto: Jan van Uffelen

Het dorp Barneveld, gezien vanuit de richting van kasteel De Schaffelaar – Luchtfoto: ©Jan van Uffelen

Historie

De geschiedenis van Landgoed De Schaffelaar gaat terug tot de zestiende eeuw, toen op de Koewei bij Barneveld een kasteel stond dat eerst Hackfort en later Schaffelaar werd genoemd. Beide kastelen werden echter verwoest.

Kasteel De Schaffelaar zoals we dat vandaag de dag kennen, is dan ook van recentere datum. Op 1 april 1852 legde Jasper Hendrik baron van Zuylen van Nievelt de eerste steen voor het landhuis. De Barneveldse baron spaarde koste nog moeite voor zijn nieuwe optrekje. Zo liet hij tweeënhalf miljoen rode bakstenen aanrukken en een grote hoeveelheid marmer uit Italië aanvoeren. Jan van Uffelen maakte een paar tekeningen in 3D, zie onder

Het prachtige kasteel "De Schaffelaar" in Barneveld - 3D-Tekening: Jan van Uffelen

Het prachtige kasteel “De Schaffelaar” in Barneveld – 3D-Tekening: ©Jan van Uffelen

Nergens anders

De kenmerkende kantelen, oektorentjes, balustraden en vensteromlijstingen die Kasteel De Schaffelaar zijn ‘romantische’ uitstraling geven, zijn te danken aan de Bossche architect Arnoldus van Veggel. Hij liet zich inspireren door de Engelse neo-gotiek en tudor-stijl. Nergens anders in Nederland vindt u een bouwwerk waarin deze stijl zo goed bewaard is gebleven. Daarom heeft Kasteel De Schaffelaar de status van Rijksmonument én behoort het tot de top-100 van de Nederlandse UNESCO-monumenten. Bron: Kasteel De Schaffelaar

Het interieur van één van de kamers in het kasteel “De Schaffelaar” – 3D-tekening: Jan van Uffelen

Met dank aan: Jan van Uffelen – Barneveld

____________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook eens het filmpje van www.woudgraaf.nl

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/02/15/kasteel-schaffelaar-winters-sprookje/